Koe aito venäläinen banja

Huopahattu, pyyhe ja virvokejuoma kainaloon. Nyt lähdetään banjaan.

Keskellä Pietaria, kymmenen minuutin kävelyn päässä Aleksanteri Nevskin aukiolta, sijaitsee kaupungin viimeinen puulämmitteinen yleinen banja, Mytninskie Bani. Kuten monissa muissakin banjoissa, tarjolla on luksusosasto ja yksityistilaisuuksiin varattavia tiloja. Haluan kuitenkin kokea banjan autenttisimmillaan, joten hakeudun halvimmalle osastolle.

Kassa kertoo, että hintaa tunnin kylpemiselle kertyy 145 ruplaa (noin 3,70 euroa). Pääsymaksun maksettuani siirryn naisten puolen pukuhuoneeseen. Pyyhkeen, istuinalusen ja sandaalien lisäksi laukussani on perinteiset venäläiset saunaeväät: kuivattua kalaa ja pullo olutta. Viimeinen silaus on huopahattu, jonka avulla on helppo sulautua paikallisten tätien joukkoon ja suojata korvat kuumuudelta.

Hattu tulee tarpeeseen. Banjan löylyt tuntuvat paljon kuumemmilta kuin suomalaisessa mökkisaunassa. Perimätiedon mukaan banjat periytyvät leivinuuneista, joiden suurissa luukuissa kylpeminen oli voimissaan vielä 1800-luvulla.
Ajatus leivinuunista käy mielessä, kun hämärän löylyhuoneen seinässä oleva luukku avataan, ja aukkoon heitetään vettä. Lauteilla istujat ilmoittavat tomerasti, kun alkaa riittää. Jätän suosiolla löylynheiton kokeneemmille kävijöille.

Vihtominen otetaan banjassa tosissaan: ahkerimmat takovat itseään yhtä aikaa kahdella vihdalla, ja lehdet saavat kyytiä. Vihdat eli venikit tehdään muustakin kuin tutusta koivusta: lauteilla tuoksuu myös tammi ja kataja. Useimmissa banjoissa venikkejä voi ostaa paikan päältä.

Kostea höyry käy pian tukalaksi, joten pujahdan pesuhuoneeseen. Löylyissä ei ole tapana viihtyä pitkään, mutta peseytymiseen ja pukuhuoneessa vilvoitteluun käytetään aikaa senkin edestä. Kanta-asiakkaan oloiset ikäneidot juttelevat pesuhuoneessa. Kun alan tehdä lähtöä, eräs naisista toivottaa S legkim parom, vapaasti käännettynä hyvää saunaa! Onneksi osaan vastata spasibo, kiitos.

Mytninskie Bani, Mytninskaya Ulitsa 17.
www.mybanya.spb.ru.

Yamskie Bani, Ulitsa Dostoyevskogo 9.
www.yamskie.ru

 

Lainaus Pietarissa on 273 toimivaa banjaa eli saunaa. Yleisessä saunassa pääsee lähelle venäläisyyttä eli rentoutta ja välittömyyttä. Esimerkiksi puulämmitteinen Mytninskie bani on rehellinen kansansauna. - Kokki Jyrki Tsutsunen.

 

Matka jatkuu taksilla

Varaa taksi ennakkoon Cabforcelta ja vältä jonot!