Kehärata – uusi raideyhteys lentoasemalle

1.7.2015 käyttöön otettu Kehärata yhdistää toisiinsa kaukojuna- ja lentoliikenteen ja tuo sujuvan yhteyden Helsinki-Vantaan lentoasemalle kaikkialta Suomesta. 

Tikkurilan matkakeskus

Tikkurilan asemalla on sujuva vaihtoyhteys kaukojunista lentoasemalle vievään junaan.

Kehärata

Tikkurilan asemalta matka lentoasemalle kestää 8 minuuttia.
Kuva: Liikennevirasto

Lentoasema

Molempiin terminaaleihin pääsee sujuvasti sisäkautta suoraan asemalta.
Kuva: Liikennevirasto

Kehäradan junat liikennöivät Helsingin päärautatieasemalta päiväliikenteessä 10 minuutin vuorovälillä ja pysähtyvät kaikilla reitin varrella olevilla asemilla. Kehäradan liikenne alkoi 1. heinäkuuta 2015.

  • Helsingistä lentoasemalle matkaaville nopein matka-aika on noin puoli tuntia. He pääsevät lentokentälle joko Huopalahden (32 min) tai Tikkurilan (27 min) kautta.
  • Kaukoliikenteen matkustajat pohjoisesta ja idästä vaihtavat junaa Tikkurilan uudessa matkakeskuksessa ja pääsevät sen jälkeen junalla lentoasemalle 8 minuutissa.
  • Turun suunnalta tulevat matkustajat vaihtavat junaa Pasilassa, jolloin matka lentoasemalle kestää 22 minuuttia.

Suora kulkuyhteys Lentoaseman asemalta lentoterminaaleihin

Lentokentän asemalta pääsee sisäkautta suoraan terminaaliin.

Junalipun voi ostaa valmiiksi kotiasemalta lentoasemalle.

Kehärataa liikennöidään I- ja P-junilla, ja kalustona käytetään Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy:n omistamia Sm5-junia (Flirt). I- ja P-junaliikenne on VR:n operoimaa HSL-liikennettä.

Tikkurilan ja Lentoaseman välillä on ainoastaan kaksi asemaa. I- ja P-junat pysähtyvät kaikilla reitin varrella asemilla ja ne kulkevat kehärataa eri suuntiin:

  • I-junat Helsingistä Pasilan kautta Tikkurilaan ja lentoasemalle ja takaisin Helsinkiin
  • P-junat Helsingistä Huopalahden kautta lentoasemalle ja edelleen Tikkurilan kautta takaisin Helsinkiin.

Lentoaseman asema

Lentoaseman asema


Kuva: Liikennevirasto

Lentoaseman asema on 45 metriä maanpinnan alapuolella sijaitseva tunneliasema. Asema on pyritty tekemään ilmavaksi ja valoisaksi, jotta lentomatkustajien on mahdollisimman helppoa kulkea asemalla.

Aseman kummassakin päässä on kolme liukuportaikkoa ja kaksi suurta hissiä, joilla pääsee kahdelle eri uloskäynnille.

Kaikilla uusilla asemilla aseman laituripituus on 230 metriä ja siihen mahtuu kolme Sm5 (Flirt-) –junayksikköä. Lentoasemalla on yksi laiturialue, jonka molemmilla puolilla kulkevat junaraiteet.

Kulku lentoasemalle 

Suora kulkuyhteys juna-asemalta terminaaleihin on avattu matkustajille ja aseman terminaalinpuoleiset 2 hissiä ja liukuportaat otettu käyttöön.

Tikkurila

Tikkurilan uusi matkakeskus otettiin käyttöön tammikuussa 2015. Kehäradan valmistuttua Tikkurilasta on tullut paitsi entistä vilkkaampi lähiliikenneasema, myös merkittävä kaukoliikennematkustajien vaihtoasema matkalla lentoasemalle. Tikkurilan aseman matkustajamäärän odotetaan jopa kolminkertaistuvan.

Tikkurilassa pysähtyvät useimmat pääradan kaukojunat, Venäjän-junat sekä pääkaupunkiseudun lähiliikenteen junat. Kansainväliset junayhteydet paranevat Kehäradan myötä Lentoaseman ja Pietarin välillä.

Matkakeskus tarjoaa matkustajille miellyttävät tilat asiointiin ja ostosten tekoon. Raiteet ylittävä asemasilta toimii odotustilana. Asemakannella matkakeskuksen kolmannessa kerroksessa palvelevat mm. elintarvikemyymälä, lukuisat pienet liikkeet sekä ravintoloita ja kahviloita.

Lisätietoja Tikkurilan matkakeskuksesta

Kehärata

Kehäradan rakentaminen alkoi vuonna 2009, ja hankkeen kustannusarvio on noin 770 miljoonaa euroa. Kustannukset jaetaan Liikenneviraston, Vantaan kaupungin ja Finavian kesken. Hanke saa myös EU-tukea.

Kehäradan uuden rataosan pituus on 18 kilometriä, josta tunnelia 8 kilometriä. Uusia asemia tuli viisi: Vehkala, Kivistö, Aviapolis, Lentoasema ja Leinelä. Lisäksi on tehty kolme asemavarausta: Petas, Viinikkala ja Ruskeasanta.

Kehäradan varrelle syntyy uusia alueita asumiseen, työntekoon ja viihtymiseen. Se mahdollistaa myös elinkeinoelämän kehittymisen. Uusia liityntäpysäköintipaikkoja tulee n. 700.

Lisätietoja Kehäradasta: Liikenneviraston internetsivut

Kehärata

Kehärataa pitkin

  • sujuva vaihtoyhteys pääradan kaukojuniin
  • matka-aika Helsingistä 30 min
  • matka-aika Tikkurilasta 8 min
  • junat Helsingin päärautatieasemalta jopa 5 min välein
  • lentoasemalla lyhyt matka terminaaleihin