Makuuvaunussa pohjoiseen – Yöjunamatkustuksen ABC

 
Yöjunissa voit matkustaa istumapaikalla tai makuuvaunussa. Yöjunien aikataulut löydät helposti verkkokaupasta. Voit tarkastella reittivaihtoehtoja myös yöjunien aikataulut-sivulla. Osassa yöjunista liikennöi myös autovaunuja. Jos harkitset auton mukaan ottamista, tutustu autojunamatkustuksen ABC:hen.
 

Oma makuuhytti


Makuuvaunusta voit varata hytin 1–2 henkilölle (uudet kaksikerroksiset makuuvaunut) tai 1–3 henkilölle (siniset makuuvaunut).

Paikka makuuhytistä


Voit myös ostaa yhden tai useamman makuupaikan mies- tai naishytistä.

Istumapaikka


Istumapaikka tarjoaa mukavaa matkustusta edullisesti.

Lapset yöjunassa

10-vuotias tai sitä nuorempi lapsi matkustaa maksutta yöjunassa vanhempansa tai toisen matkustajan kanssa samassa makuuhytissä, kun hänelle ei osteta omaa makuupaikkaa. Huomioi kuitenkin seuraavat asiat ennen matkalle lähtöä:

 • Lapsen matkustuksesta tulee kertoa lipun oston yhteydessä, jolloin hänelle tulostetaan maksuton junalippu.
 • Lapsen maksuttomaan matkustamiseen oikeuttavia junalippuja on saatavilla palveluasemien lipunmyynnissä ja puhelimitse asiakaspalvelussa.
 • Jos ostat AutoJuna-paketin tai oman yöjunamatkasi verkkokaupasta, voit tilata lapsen maksuttoman matkalipun samaan makuuhyttiin em. myyntipisteistä.
 • Alle 4-vuotias lapsi matkustaa ilmaiseksi vanhempansa seurassa ilman omaa istumapaikkaa.
 • Lapsen kanssa matkustavalla voi olla alennushintainen lippu (esim. eläkeläinen) tai tarjouslippu.
Yöjunakartta

Lemmikit yöjunassa

Omaan käyttöön varatussa päätyhytissä, lemmikkimaksu 5 euroa. Lue lisää lemmikin kanssa matkustamisesta

 

Matkatavarat

Tutustu matkatavaran kuljetukseen Palvelut-osiossa.

 

Autot

Jos haluat ottaa auton mukaan, katso AutoJuna-paketit Tietoa lipuista -osiosta.

 

 

Ostaminen verkkokaupasta

 • Valittuasi mieleisesi junavuoron verkkokauppa näyttää matkan hinnan istumapaikalle.
 • Valitse haluatko matkustaa makuuhytissä tai -makuupaikalla ja klikkaa laske uusi hinta.
 • Kun ostat yksittäisiä makuupaikkoja, klikkaa nais- ja miespaikkavaihtoehdot kaikkien matkustajien osalta. Paikat sijaitsevat tuolloin eri hyteissä.
 • Kun ostat kokonaisia makuuhyttejä, valitse yhden, kahden tai kolmen hengen hyttejä (3 hengen hyttejä vain sinisissä makuuvaunuissa). Huomaa, että kun ostat useamman makuuhytin junavuoroihin, joiden lähtöön on aikaa yli 60 vrk, hyttien vierekkäisyyttä ei voida taata.
 • Voit varata seurueellesi tavallisen hyttejä ilman erityistoivetta tai erityishyttejä (mm. inva- ja lemmikkihytit, suihkulliset hytit). Voit valita kerralla vain yhdenlaisia erityishyttejä. Jos haluat valita samanaikaisesti esim. allergia-, lemmikki- tai invanhyttejä, valitse makuupaikat vaunukartalta.
 • Jos olet ostamassa menopaluumatkaa, tee valintasi kummankin matkan osalta.

Makuuvaunujen palvelut

Kaksikerrosmakuuvaunuissa on monipuoliset, nykyaikaiset palvelut eri matkustajaryhmille, mm. perheille yhdistettävät hytit ja vammaismatkustajille helposti saavutettavat makuutilat.

Myös perinteiset siniset makuuvaunut tarjoavat mukavan yömatkan etelästä pohjoiseen ja päinvastoin. Näiden makuuvaunujen vuoteiden mitat ovat 0,8 m x 1,9 m.

Tutustu makuuvaunujen palveluihin Palvelut-osiossa.

 

Ravintolapalvelut

Kaikissa yö- ja autojunissa on ravintolavaunu. Ravintolavaunu aukeaa viimeistään junan lähtiessä ja on avoinna pitkälle yöhön asti ja aukeaa jälleen aamulla. Tarjolla on lämpimiä aterioita ja pikkusyötävää.

 

Hytin avaimet

Hytin avain on hytin ovessa ja muut avaimet hytissä avaintelineessä.

Lapset yö- ja autojunassa

Kun ostat AutoJuna-paketin tai oman yöjunamatkasi verkkokaupasta, voit tilata lapsen maksuttoman matkalipun samaan makuuhyttiin aseman lipunmyynnistä tai puhelimitse VR Asiakaspalvelusta.

Alle 10-vuotias lapsi matkustaa maksutta  yöjunassa vanhempansa kanssa samassa makuuhytissä, kun hänelle ei osteta omaa makuupaikkaa. Alle 4-vuotias lapsi ei tarvitse junalippua.