Makuuvaunussa pohjoiseen – Yöjunamatkustuksen ABC

 
Yöjunissa voit matkustaa istumapaikalla tai makuuvaunussa. Yöjunien aikataulut löydät helposti verkkokaupasta. Voit tarkastella reittivaihtoehtoja myös yöjunien aikataulut-sivulla. Osassa yöjunista liikennöi myös autovaunuja. Jos harkitset auton mukaan ottamista, tutustu autojunamatkustuksen ABC:hen.
 

Oma makuuhytti


Makuuvaunusta voit varata hytin 1–2 henkilölle (uudet kaksikerroksiset makuuvaunut) tai 1–3 henkilölle (siniset makuuvaunut).

Paikka makuuhytistä


Voit myös ostaa yhden tai useamman makuupaikan mies- tai naishytistä.

Istumapaikka


Istumapaikka tarjoaa mukavaa matkustusta edullisesti.

Lapset yöjunassa

10-vuotias tai sitä nuorempi lapsi matkustaa maksutta yöjunassa vanhempansa tai toisen matkustajan kanssa samassa makuuhytissä, kun hänelle ei osteta omaa makuupaikkaa. Huomioi kuitenkin seuraavat asiat ennen matkalle lähtöä:

 • Lapsen matkustuksesta tulee kertoa lipun oston yhteydessä, jolloin hänelle tulostetaan maksuton junalippu.
 • Lapsen maksuttomaan matkustamiseen oikeuttavia junalippuja on saatavilla palveluasemien lipunmyynnissä ja puhelimitse asiakaspalvelussa.
 • Jos ostat AutoJuna-paketin tai oman yöjunamatkasi verkkokaupasta, voit tilata lapsen maksuttoman matkalipun samaan makuuhyttiin em. myyntipisteistä.
 • Alle 4-vuotias lapsi matkustaa ilmaiseksi vanhempansa seurassa ilman omaa istumapaikkaa.
 • Lapsen kanssa matkustavalla voi olla alennushintainen lippu (esim. eläkeläinen) tai tarjouslippu.
Yöjunakartta

Lemmikit yöjunassa

Omaan käyttöön varatussa päätyhytissä, lemmikkimaksu 5 euroa. Lue lisää lemmikin kanssa matkustamisesta

 

Matkatavarat

Tutustu matkatavaran kuljetukseen Palvelut-osiossa.

 

Autot

Jos haluat ottaa auton mukaan, katso AutoJuna-paketit Tietoa lipuista -osiosta.

 

 

Ostaminen verkkokaupasta

 • Valittuasi mieleisesi junavuoron verkkokauppa näyttää matkan hinnan istumapaikalle.
 • Valitse haluatko matkustaa makuuhytissä tai -makuupaikalla ja klikkaa laske uusi hinta.
 • Kun ostat yksittäisiä makuupaikkoja, klikkaa nais- ja miespaikkavaihtoehdot kaikkien matkustajien osalta. Paikat sijaitsevat tuolloin eri hyteissä.
 • Kun ostat kokonaisia makuuhyttejä, valitse yhden, kahden tai kolmen hengen hyttejä (3 hengen hyttejä vain sinisissä makuuvaunuissa). Huomaa, että kun ostat useamman makuuhytin junavuoroihin, joiden lähtöön on aikaa yli 60 vrk, hyttien vierekkäisyyttä ei voida taata.
 • Voit varata seurueellesi tavallisen hyttejä ilman erityistoivetta tai erityishyttejä (mm. inva- ja lemmikkihytit, suihkulliset hytit). Voit valita kerralla vain yhdenlaisia erityishyttejä. Jos haluat valita samanaikaisesti esim. allergia-, lemmikki- tai invanhyttejä, valitse makuupaikat vaunukartalta.
 • Jos olet ostamassa menopaluumatkaa, tee valintasi kummankin matkan osalta.

Makuuvaunujen palvelut

Kaksikerrosmakuuvaunuissa on monipuoliset, nykyaikaiset palvelut eri matkustajaryhmille, mm. perheille yhdistettävät hytit ja vammaismatkustajille helposti saavutettavat makuutilat.

Myös perinteiset siniset makuuvaunut tarjoavat mukavan yömatkan etelästä pohjoiseen ja päinvastoin. Näiden makuuvaunujen vuoteiden mitat ovat 0,8 m x 1,9 m.

Tutustu makuuvaunujen palveluihin Palvelut-osiossa.

 

Ravintolapalvelut

Kaikissa yö- ja autojunissa ravintolavaunu. Ravintolavaunu aukeaa viimeistään junan lähtiessä, on avoinna pitkälle yöhön asti ja aukeaa jälleen aamulla. Voit tarkistaa junakohtaiset aukioloajat täältä. Tarjolla on lämpimiä aterioita ja pikkusyötävää. Voit tiedustella ravintolavaunun tarkan sijainnin konduktööriltä.

 

Usein kysyttyä

Tuleeko yö- ja autojunien lippuihin ja hintoihin jatkossa muutoksia?

Asiakastutkimusten ja palautteiden perusteella asiakkaat toivovat kilpailukykyisempiä tuotteita ja hintatasoa. Myös yö- ja autojunien lippuja tarkastellaan sen pohjalta, mutta nyt ostettavissa oleviin tuotteisiin ja hintoihin ei toistaiseksi ole tiedossa muutoksia.


Miksi henkilötunnukseni ei tallennu, kun yritän syöttää sitä Omiin tietoihini?

Syntymäaika ja henkilötunnuksen loppuosa tulee syöttää oikeassa muodossa. Palvelun käyttöönotto edellyttää, että sinulla on suomalainen henkilötunnus. Muista tallentaa lopuksi tietosi.

Olen alle 18-vuotiaan lapsen huoltaja. Voiko alaikäinen lapseni liittyä ohjelmaan?

Veturiin voi liittyä 16-vuotta täyttäneet yksityishenkilöt sähköisen lomakkeen avulla (lupaa ei tarvitse lähettää erikseen VR:lle). Lomakkeella kerrotaan, että alaikäisen täytyy pyytää vanhemman/huoltajan suostumus rekisteröitymiseen. Veturi-asiakasohjelmaan on turvallista liittyä. Veturi-asiakasohjelma ei ole maksullinen, eikä se velvoita mihinkään.

Kun otan henkilökorttitunnistautumista käyttöön VR Mobiilissa, tuleeko muutos varmentaa salasanalla?

VR Mobiilissa muutosta ei tarvitse enää varmentaa erikseen salasanalla, vaan pelkkä tallennus riittää.

Mistä löydän opiskelijan tai eläkeläisen lippujen hinnat?

Hintakalenteri näyttää aikuisen matkan hinnan. Muut hinnat löytyvät verkkokaupasta.

Näytä kaikki

Hytin avaimet

Hytin avain on hytin ovessa ja muut avaimet hytissä avaintelineessä.

Lapset yö- ja autojunassa

Kun ostat AutoJuna-paketin tai oman yöjunamatkasi verkkokaupasta, voit tilata lapsen maksuttoman matkalipun samaan makuuhyttiin aseman lipunmyynnistä tai puhelimitse VR Asiakaspalvelusta.

Alle 10-vuotias lapsi matkustaa maksutta  yöjunassa vanhempansa kanssa samassa makuuhytissä, kun hänelle ei osteta omaa makuupaikkaa. Alle 4-vuotias lapsi ei tarvitse junalippua.