Ovelta ovelle -hackathonin voittajaksi julistettiin paikannusteknologioiden asiantuntija Proximi.io. Voittoisan start upin luoma ratkaisu mahdollistaa, että matkustaja ja matkan tarjoaja, kuten VR, voivat olla reaaliaikaisesti yhteydessä matkan kulkuun, vuorojen myöhästymiseen tai jatkoyhteyksiin liittyen. Lisäksi palveluun on mahdollista yhdistää eri liikennevälineitä, jolloin matkustajalle tarjotaan kaikki mahdolliset vaihtoehdot, mikäli hän esimerkiksi myöhästyy jatkoyhteydestään.

Järjestimme 12.–16. syyskuuta Helsingin päärautatieaseman lipunmyyntihallissa suuren hackathon -tapahtuman, jossa 12 start upia rakensivat viikon ajan matkaketjuratkaisuja. Tavoitteena oli, että näistä palveluista syntyy matkustajille hyödyllisiä palveluita. Hackathonviikko huipentui perjantaina 16.9., kun start upit esittelevät rakentamansa ratkaisut huipputuomaristolle, joka valitsi voittajan. 

Suomessa matkustetaan pian sujuvammin kuin koskaan aikaisemmin ja uusien palveluiden avulla matka sujuu entistä helpommin. Matkaketju on yksi esimerkki uusista tulevaisuuden matkustamisen palveluista. Matkaketjulla tarkoitetaan sitä, että matkustajan tarvitsee valita vain lähtöpaikka ja määränpää; toimivimmat reitit, kulkuvälineet ja niiden yhdistelmät mietitään matkustajalle valmiiksi. Matkaketjulla pääsee #OveltaOvelle. Matkaketjuratkaisuja kehitettiin Ovelta ovelle -hackathonissa.

Miltä näyttää matkaketjujen tulevaisuus?

Millaisia tulevaisuuden matkapalveluita lähdemme ideoimaan yhdessä start upien kanssa? Näitä asioita tapahtuu hackathonin jälkeen.

 

 

Katso Ovelta ovelle -hackathonin päivittäiset tunnelmat videoilta:

Hackathon-viikko huipentui perjantaina: voittajaksi julistettiin Proximi.io

 

Päättäjät tutustuivat hackathoniin sekä suunnitelmiin tulevaisuuden matkustamisesta torstaina.

 

Matkustajat ideoivat tulevaisuuden matkustamista hackathonin yleisöpäivässä keskiviikkona. Miten sinä haluat tulevaisuudessa matkustaa?

 

VR:n henkilöstö pohti tulevaisuuden matkustamista ja tutustui start upien työskentelyyn tiistaina.

 

Ovelta ovelle -hackathon polkaistiin käyntiin maanantaina. 12 start upia kehittävät viikon verran matkaketjuratkaisuja.

 

Mikä matkaketju? Lue lisää Junablogissa.

 

 

 

Kysely matkustajille

Sinä olet matkustamisen asiantuntija!

 

 

 

Hackathon

Järjestimme 12.–16. syyskuuta 2016 Helsingin päärautatieasemalla suuren hackathon-tapahtuman.
 

Hackathon on it-maailmasta tuttu työskentelymalli, jossa start upit ja kehittäjät kerääntyvät määräajaksi yhteen tilaan työstämään ratkaisuja ennaltamäärättyyn ongelmaan. Lyhyessä ajassa rakennetaan demo, jota päästään heti testaamaan. Käytännössä VR:n hackathonissa viikon aikana 12 tiimiä rakensivat ratkaisuja, miten matkustaja pääsee tulevaisuudessa liikkumaan mahdollisimman sujuvasti kotiovelta määränpäähänsä ilman, että hänen tarvitsee käyttää aikaa ja vaivaa matkan suunnitteluun.

Puhutaan matkaketjuista, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että matkustajan tarvitsee valita vain lähtöpaikka ja määränpää; toimivimmat reitit, kulkuvälineet ja niiden yhdistelmät mietitään hänelle valmiiksi. Hackathon-viikko huipentui perjantaina 16.9., kun start upien joukosta valitiin paras viikon aikana kehitetty ratkaisu. Voittajaksi julistettiin Proximi.io. Olemme sitoutuneet jatkamaan kehitystyötä parhaiden start upien kanssa. #OveltaOvelle

Tulevaisuuden matkaketjuverkosto

VR tähtää siihen, että yhä useampi matkustaja valitsee junan nyt ja tulevaisuudessa. Tavoitteemme on olla Suomen johtava matkapalvelujen tarjoaja, joka palvelee asiakkaita niin kasvokkain kuin digitaalisesti. Tarjoamme mukavimman, turvallisimman ja ympäristöystävällisimmän matkakokemuksen järkevään hintaan. Sen eteen teemme töitä koko ajan. Ja osana sitä työtä rakennamme matkaketjuverkostoa Suomeen.

 

 

 

Osallistujatiimit

Ovelta ovelle -hackathoniin osallistui yhteensä 12 mainiota tiimiä. Tiimit työskentelivät viikon ajan Helsingin päärautatieaseman lipunmyyntihallissa ja rakensivat matkaketjuratkaisuja. Nämä tiimit osallistuivat hackathoniin:

 

Yonoton
Jonotonta maailmaa rakentava Yonoton kehitti junan digitaalista palveluratkaisua parantavan idean, jonka puitteissa esimerkiksi junamatkalle voisi tilata jo valmiiksi aamiaisen tai pääteasemalla odottava taksi näkisi tarkalleen, missä vaiheessa juna on tulossa.
Faraday
Autojen jakamisen ja yhteiskäyttöisten autojen asiantuntija Faraday rakensi ehdotusta matkaketjun viimeisestä lenkistä, joka ratkaisee matkustajan siirtymisen juna-asemalta varsinaiseen määränpäähänsä. Faraday toisi asemille yhteiskäyttöautot, joita matkustajat voisivat vuokrata matkalipun oston yhteydessä.
Tuup
Liikkumisen palvelujen asiantuntija Tuup rakentaa omaa matkaketjusovellusta, jossa matkustajalle rakennetaan matkustusvaihtoehdot valmiiksi yhden maksutapahtuman alle. Viikon aikana se integroi VR:n verkkokaupan palveluunsa.
PayIQ
Mobiilimaksamisen palveluja tekevä PayIQ rakentaa palvelua, jossa eri palveluntarjoajien maksutapahtumat voidaan yhdistää yhden maksutapahtuman alle. Hackathonin aikana rakennettiin yhteyttä VR:n verkkokauppaan.
MaaS Global
Mobility as a Service -yritys MaaS Global on kehittänyt Whim-nimisen palvelun, jossa matkustaja voi käyttää erilaisia liikennevälineitä kuukausiperusteista maksua vastaan. Hackathonissa Maas Global selvitti, miten VR:n palvelut voitaisiin yhdistää kokonaisuuteen.
Caroom
Pysäköintipalveluita kehittävä Caroom haluaa rakentaa sillan autojen ja julkisen liikenteen väliin. Hackathonin puitteissa se kehitti palvelua, jolla asemalle saapuvat autoilijat löytäisivät helposti vapaan parkkipaikan ja mahdollisesti voisivat myös hankkia pysäköintinsä aikana esimerkiksi autolleen pesun tai muun palvelun.
Proximi.io
Hackathon-viikon voittajaksi valittu Proximi.io on paikannusteknologian asiantuntija. Proximi.io kehitti palvelua, jolla matkustaja ja matkan tarjoaja, kuten VR, voivat olla reaaliaikaisesti yhteydessä matkan kulkuun, vuorojen myöhästymiseen tai jatkoyhteyksiin liittyen.
Ridefy
Kimppakyytiapplikaation kehittäjä Ridefy haluaa varmistaa, että ihmiset pääsevät asemalle jopa ilmaiseksi kimppakyydillä. Hackathonin aikana se tarkasteli mahdollisuuksia yhdistää kimppakyyti VR:n verkkokauppaan.
BookIT Finland
Mobiiliratkaisujen asiantuntija BookIT Finland on rakentanut mobiilimaksamiseen tavan, jonka avulla maksaja voi tunnistautua turvallisesti puhelinnumerollaan. Heidän ideansa perustui siihen, että matkaketjun eri kulkuvälineillä kulkevan matkustajan ainoa tunniste olisi puhelinnumero.
YourTravel
YourTravel tiimi hyödynsi Confidex Ltd:n Beam-alustaa, joka mahdollistaa saumattoman matkaketjun luomisen ovelta ovelle tarjoamalla käyttäjälle reittiohjeita ja navigointia tarvittaessa sekä tietoa ja tarjouksia käyttäjän matkaan liittyvistä palveluista.
Food 4 Thought
Food4Thought
Mobiilien ravintolapalveluiden tiimi Food4Thought kehitti palvelua, jonka avulla matkustaja voisi varata matkaansa varten aterian tai take away -ruokia samalla, kun hän varaa itse matkalipun. Lisäksi palvelu voi raportoida ravintolavaunun jonotilanteen, pöytien täyttöasteen ja siihen voidaan myös linkittää aseman ravintolapalvelut.
Smooth Operator
Smooth Operator
Joukkoliikenteen asiakasviestintää kehittävä Smooth Operator -tiimi keskittyi parantamaan asiakkaille suunnattua viestintää häiriötilanteissa. Heidän kehittämänsä sovellus yhdistetään VR:n olemassa oleviin applikaatioihin. Sen avulla matkustajalle voidaan kertoa tietoa poikkeustilanteista liikenteessä ja laskea uusia jatkoyhteyksiä.

 

 

 

Ovelta ovelle -hackathonin tuomaristo

 

Antero Vartia

Antero Vartia
Antero Vartia on vihreiden kansanedustaja, joka valittiin eduskuntaan kevään 2015 vaaleissa. Vartia on myös tunnettu yrittäjä ja juontaja ja hän on ollut viime aikoina julkisuudessa Hernesaaren Löylyn toisena rakennuttajana. Poliitikkona Vartia on pitänyt erityisesti esillä yrittäjyyttä, monopolien vapauttamista sekä kotimaisen uusiutuvan energian käytön edistämistä.

Riku Rantala

Riku Rantala
Riku Rantala on toimittaja, joka nousi suuren yleisön tietoisuuteen Madventures-matkailuohjelmista. Rantala on kirjoittanut myös useita matkailuaiheisia kirjoja. Hän on mm. Docventures – dokumenttisarjaa tekevän Gimmeaywallet Productions Oy:n perustaja. Rantala ja Tunna Milonoff saivat valtion tiedonjulkistamispalkinnon vuonna 2012 ja vuonna 2015 heidät palkittiin Suomen Kuvalehden journalistipalkinnolla.

Kristiina Helenius

Kristiina Helenius
Kristiina Helenius on työskennellyt vuodesta 2007 kansainvälisen bisnesverkoston AmCham Finlandin toimitusjohtajana. Helenius on aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija. Aiemmin hän on työskennellyt Suomen Washingtonin suurlähetystön lehdistöneuvoksena sekä ulkomaantoimittajana ja kirjeenvaihtajana Ylen Uutisissa.

Ville Tolvanen

Ville Tolvanen
Ville Tolvanen on Digitalist Network -verkoston perustaja. Tolvanen on tunnettu puhuja, digitalisti, kouluttaja ja konsultti. Tolvanen näkyy aktiivisesti sosiaalisessa mediassa ja hänen blogejaan jaetaan laajasti. Tolvanen auttaa yrityksiä ja yhteisöjä hyödyntämään digitalisaation mahdollisuuksia.

Petteri Järvinen

Petteri Järvinen
Petteri Järvinen on suomalainen it-pioneeri. Järvinen on arvostettu ja paljon mediassa esiintyvä tietotekniikka-asiantuntija, kouluttaja ja kolumnisti. Järvisen erikoisalaa ovat tietoturva, kyberturvallisuus, mobiilisovellukset, tietoyhteiskunta ja tulevaisuuden visiot. Hän on kirjoittanut myös lukuisia tietokirjoja.

 Maisa Romanainen

Maisa Romanainen
Maisa Romanainen on toiminut VR:n matkustajaliikenteen johtajana vuodesta 2014 alkaen. Romanainen on läpivienyt muun muassa VR:n suuren hinnoittelu-uudistuksen keväällä 2016. Ennen VR:ää Romanainen työskenteli Stockmann Oy:n varatoimitusjohtajana ja tavarataloryhmän johtajana.