Ähtärin Eläinpuisto-Zoo

Valitse asema

Karhunkierros 30,
63920 Inha

Palvelut

Vammaispalvelut

Asemalla ei avustusmahdollisuutta.

Pysäköinti

Maksuton pysäköinti aseman läheisyydessä

Aseman palvelut

laiturikatos

 

Ähtärin Eläinpuisto – Pandojen kotiasema

Ähtärin eläinpuiston pandat Pyry ja Lumi ovat asettuneet Suomeen hyvin ja odottavat kävijöitä eläinpuiston uudessa pandatalossa!

Pandat tuotiin Suomeen ja Ähtärin eläinpuistoon toiveissa saada ne lisääntymään Suomen ilmastoolosuhteissa. Pyry ja Lumi ovat uhanalaisia isopandoja, ja toiveissa olisi, että niiden mahdolliset jälkeläiset pystyttäisin tulevaisuudessa sijoittamaan vapaaksi luontoon. Tällä hetkellä Kiinan uudessa luontoonpalautusohjelmassa on pystytty vapauttamaan luontoon neljä pandayksilöä.

 

Miten pandoja pääsee katsomaan?

Ähtärin eläinpuistoon ja pandatalolle pääsee hyvin junalla, sillä Ähtärin Eläinpuisto-Zoo juna-asema on vain noin 15 minuutin kävelymatkan päässä itse puistosta. Sisäänpääsylippuja pandataloon ja Ähtärin eläinpuistoon voi ostaa paikanpäältä tai verkosta ennakkoon.

 

Tietoa pandoista

Pandat luokitellaan kasvisravinnosta huolimatta petoeläimiin ja niitä elää tällä hetkellä luonnossa vain noin 2000 yksilöä. Isopandoja elää vapaana tällä hetkellä Kiinassa Schiuanin, Shaanxin ja Gansun maakuntien alueella. Pandojen ravintoa on lähes ainoastaan bambu ja isopandoilla on tätä varten yksi ylimääräinen sormi helpottamaan bambun käsittelyä. Myös Ähtärin pandat syövät bambua, jota niille kuljetetaan Keski-Euroopan bambuviljelmiltä.

Isopandat kasvavat pituudeltaan 1,20-1,90 metrisiksi ja painavat tyypillisesti 85-165 kilogrammaa. Pandat elävät luonnossa 15-20 vuotiaiksi, tarhassa niiden elinikä voi olla jopa 10 vuotta korkeampi.

Isopandojen on pelätty jo pitkään kuolevan sukupuuttoon, minkä takia niitä varten on perustettu suojeluohjelma. Pandojen suurimpia uhkia ovat elinalueiden häviäminen sekä salametsästys. Monet pandojen elinalueista on raivattu pois infrastruktuurin ja maatalouden tieltä, mikä on aiheuttanut pandapopulaatioiden pirstaloitumista pieniksi ja toisistaan erossa oleviksi ryhmittymiksi. Tämä lisää sisäsiittoisuutta ja uhkaa lajin säilymistä, sillä se heikentää geeniperimää. Salametsästys on koventuneiden rangaistuksen myötä vähentynyt, mutta ei poistunut kokonaan. Pandat houkuttelevat salametsästäjiä niiden kauniin turkin takia, joka on haluttua tavaraa pimeillä markkinoilla. Osa pandoista menehtyy myös toisille eläimille tarkoitettuihin ansoihin luonnossa.

 

Pandat Ähtärissä

Suomeen tuodut pandat Pyry (Hua Bao) ja Lumi (Jin Bao Bao) ovat molemmat valioyksilöitä ja molemmilla on selkeästi havaittavia luonteenpiirteitä. Pyry on vilkas ja hieman villi yksilö, josta povataan kasvavan kenties maailman suurin panda, sillä se painaa nyt jo nuoresta iästään huolimatta 110 kiloa. Lumi on Pyryä ujompi yksilö, mutta hyvin ystävällinen panda, jota on kuvailtu jopa maailman kauniimmaksi pandaksi.

Ähtärin eläinpuistoon rakennettiin pandatalo uusia asukkaita varten ja siitä on pyritty tekemään mahdollisimman paljon pandojen luonnollisten elinolosuhteiden mukainen. Esimerkiksi talon ilmankosteus ja lämpötila on säädetty sen mukaan, mitä ne olisivat Keski-Kiinassa Tiibetin itäpuolisilla vuoristoilla. Pandojen mieltymyksiä kiipeilyyn ei ole myöskään unohdettu, vaan niille on rakennettu kiipeilyalue sisätiloihin ja oleskelutilat myös ulkotilaan.

Tiedustelut ja varaukset

VR Asiakaspalvelu
p. 0600 41 900
Kotimaan ja Venäjän liikenne
Avoinna:
mape klo 5–22
la–su ja arkipyhinä klo 7–22

Puhelun hinta 1,99 €/vastattu puhelu + pvm

 

Asiakaspalvelu

Tarvitsetko apua?

Asiakaspalvelumme auttaa sinua.

© VR-Yhtymä Oy 2020