Herkuttele minibudjetilla

Pietari on pullollaan maukkaita, mutta kohtuuhintaisia aterioita tarjoavia ravintoloita. Paikallinen herkkusuu neuvoo parhaat paikat edulliseen ruokailuun.

Runsas lautasellinen raikasta kreikkalaista salaattia, mehukas graavilohipatonki ja kolme uzbekistanilaista kasvistäytteistä manti-nyyttiä smetanan kera. Juomaksi kotitekoista mansikka-basilikalimonadia. Hintaa koko herkkuaterialle kertyy 390 ruplaa eli alle yhdeksän euroa.

Ei ihme, että Fjodor Iljitshjov, 24, suuntaa monen muun tapaan usein kulttuurikeskus Loft Etagissa sijaitsevaan viherkasveilla sisustettuun Zeljonaja komnata eli Green Room -kahvilaan.

Kohtuuhintaisen ja laadukkaan ruokapaikan löytäminen ei ole itsestäänselvyys Pietarissa, vaikka hintataso ravintoloissa onkin yleisesti suomalaista edullisempi.
”Italiassa ja Espanjassa tuoreista raaka-aineista tehtyjä huokeita herkkuja löytyy joka kulmalta. Pietarissa pitää tietää tarkkaan, mistä etsiä hinta-laatusuhteeltaan hyvää sapuskaa”, Iljitshjov sanoo.

Kavereiden kahviloita

Pietarin ravintolarintamalla puhaltavat uudet tuulet. Kaupunkiin on viime aikoina ilmestynyt uusia kaveriporukalla perustettuja pikkuravintoloita. Buumi tuntuu vain voimistuvan.

”Näissä paikoissa toteutetaan unelmia. Hinnat ovat kohtuulliset, koska tarkoituksena ei ole tehdä suurta bisnestä vaan luoda rentoa ilmapiiriä”, Iljitshjov kertoo.

Usein kaverusten perustamat paikat keskittyvät maittaviin perusruokalajeihin ilman turhaa pröystäilyä. Iljitshjov suosittelee kokeilemaan esimerkiksi hampurilaisravintola Bureau’ta (ulitsa Zhukovskogo 9), jossa pihvit valmistuvat paikallisten tuottajien tarjoamasta lihasta ja hampurilaisen kyytipojaksi voi valita maidossa kostetun, paahdetun maissintähkän. Toinen suosikki on Kartofel i griby (Gorohavaja ulitsa 12), jossa nimensä mukaan kaikki ruokalajit – niin salaatit, keitot kuin pääruoatkin – loihditaan perunoista ja sienistä.

”Lempipaikkani on aasialaista ruokaa tarjoileva Umao. Siellä joka viideskymmenes tom yam -keitto on ilmainen. Seinällä riippuvasta liitutaulusta voi tarkistaa, monesko keitto on myyntivuorossa.”

Juuri nämä uudet ja raikkaat pikkuravintolat ovat tehneet Iljitshjovin mielestä Pietarista eurooppalaisemman kaupungin verrattuna esimerkiksi suurten ravintolayhtiöiden hallinnoimaan Moskovaan. Uudesta innostuksesta kokkaamiseen kertoo myös Suomesta alkunsa saanut Ravintolapäivä, josta on tullut erittäin suosittu Pietarissa. Sen aikana kuka tahansa voi perustaa oman ravintolan yhden päivän ajaksi.

Ruokailua opiskelijabudjetilla

Yksi Pietarin erikoisuus ovat neuvostoajoilta kaupunkiin jääneet ruokalat. Niissä on tarjolla perivenäläisiä ruokalajeja kuten borssikeittoa, majoneesipohjaisia salaatteja ja kotletteja. Yksi kuuluisimmista on Stolovaja nomer odin (Nevski prospekt 25) eli ruokala numero yksi -nimeä kantava ketjuruokala.

Vaikka käynti ruokalassa on kuin aikamatka menneeseen, huokeiden hintojen ruokaloissa on helppo asioida. Venäjää taitamatonkin matkailija voi vaivatta tilata valmiita ruokia noutolinjalta osoittamalla annoskuvia ruokalistalta.

Aikaisemmin ruokalat olivat myös kroonisesta rahapulasta kärsivien opiskelijoiden ykkösvaihtoehto. Nykyään opiskelijat hakevat ruokansa eri puolille kaupunkia ilmestyneistä take away -sushipaikoista, joiden huippuedullisia tarjouksia vain harva opiskelija pystyy vastustamaan.

Pietarilaisessa nettikaupassa työskentelevä Fjodor Iljitshjov asioi mieluummin Pietarin kasvisruokaloissa. Esimerkkeinä hän mainitsee intialaistyyppistä ruokaa tarjoilevat Rada & K:n (Gorohavaja ulitsa 36) ja Samadevan (Kazanskaja ulitsa 10). Edullisen kasvisruoan lisäksi tarjolla on monipuolinen kattaus erilaisia teelaatuja ja muita itämaisia juomia kuten jugurttipohjaista lassia ja inkiväärijuomaa.

"Niissä tunnelma on henkisempi kuin tavallisissa ruokaloissa. Ei vähiten siksi, että ne ovat savuttomia eikä niissä myydä alkoholia”, Iljitshev sanoo.

Tsaarien lailla kohtuuhintaan

Täydellistä hinta-laatusuhdetta tavoittelevan herkkusuun ei aina kannata etsiä halvinta. Oikea kulinaristi löytää kohtuuhintaista gourmet-ruokaa tähtiravintoloiden lounastarjouksista.

Fedor Iljitshjov kehottaa kokeilemaan yhden Pietarin ylellisemmän ravintolan Tsarin (Sadovaja 12) kolmen ruokalajin lounasta, jota tarjoillaan arkisin kello 12–16 välillä edulliseen 15 euron hintaan. Keittiö valmistaa tsaariperheen hienostuneita herkkuja 1800-luvun Venäjältä.

”Siellä jokainen tuntee itsensä aateliseksi. Jopa miestenhuoneessa asioidaan valtaistuimella”, Iljitshjov naurahtaa.

 

Lainaus Umaossa joka viideskymmenes tom yam -keitto on ilmainen.
 

 

Fjodor Iljitshjovin TOP 5 -ruokapaikat

1. Umao.
Pieni ja viihtyisä aasialainen ravintola. Budjettilounaalla kannattaa maistaa tulista thaimaalaista keittoa ja dim sum -nyyttejä.
Konnogvardeiski bulvar 11.
www.umaocafe.ru

2. Pyshetshnaja na Bolshoi konjushennoi.
Legendaarinen munkkikahvila valmistaa suussa sulavia pishki-munkkirinkeleitä yli 50 vuotta vanhalla reseptillä.
Bolshaja konjushennaja ul. 25.

3. Fartuk.
Pietarin suosituimmalla ravintolakadulla sijaitsevassa ravintolassa kannattaa kokeilla kaupungin parhaita perunapannukakkuja eli dranikeita.
Ulitsa Rubinshteina 15–17.
www.facebook.com/cafe.fartuk

4. Shaverma-king.
Tuhdin, lavash-leipään rullatun falavelin munakoisolla ja kukkakaalilla saa kioskista mukaan yhdellä eurolla.
Jefimova ulitsa 3, sisäpiha.

5.Tshaihana Alo.
Tässä perinteisessä uzbekistanilaisravintolassa voi nauttia kymmeniä erilaisia, edullisia liharuokia. Alkoholia ei tarjoilla.
Ulitsa Dekabristov 49.