Ajankohtaiset uutiset

14.10.2019

Pasila uusi asema aukeaa torstaina 17.10.

Pasilan uusi asema ja joukkoliikenneterminaali avataan torstaina 17.10. klo 9. Samalla avautuu kauppakeskus Tripla. Uudella asemalla on uudet ja modernit odotustilat, kattava palvelutarjonta osana kauppakeskusta ja sujuvat vaihtoyhteydet. Asemahalli on avoinna 24/7. Junat kulkevat normaalisti avajaisista huolimatta. 

VR:n avustamispiste asemalla siirtyy uuteen paikkaan 17.10. aamulla. Uusi kohtaamispiste sijaitsee Pasilansillan puolella, pääsisäänkäynnin vieressä, lähellä saattoliikennepaikkoja. Pasilan aseman lähialuekartta (pdf).

Väliaikainen asema suljetaan 17.-18.10. välisenä yönä. Tämän jälkeen laitureille pääsee ainoastaan uuden aseman kautta. 

Raide 11 otetaan käyttöön maanantaina 21.10. A-junat Leppävaaraan ja P-junat Myyrmäen kautta Lentoasemalle siirtyvät kulkemaan tältä raiteelta.

Lisätietoja ja kartat alueesta Uusi Pasila -sivustolta.

 


9.10.2019

Yhtenäistämme kaukojunien hyttipalvelujamme ja luovumme erillisistä allergiahyteistä

Luovumme päiväjunien erillisistä allergiamerkinnöistä 15.12.2019 alkaen. Koska erilaisten allergioiden ja herkkyyksien kirjo on laaja ja kaukoliikenteen junissamme matkustaa päivittäin kymmeniätuhansia matkustajia, täysin allergiavapaan ympäristön takaaminen kaikille matkustajille ei ole ollut mahdollista. Jatkossa myös allergiset asiakkaamme voivat vapaasti varata itselleen parhaiten sopivan istumapaikan, mikä onnistuu vaivattomasti esimerkiksi uudessa VR Matkalla -mobiilisovelluksessa. 

Kaikki InterCity- ja Pendolino-juniemme matkustamot ovat materiaaleiltaan allergiaystävällisiä, ja paikkaa varatessaan voi huomioida esimerkiksi lemmikkivaunun sijainnin. Kaikki junamme ovat jatkossakin savuttomia.

Yöjunien allergiahytit muutamme tavallisiksi makuuhyteiksi 30.4.2020 alkaen liikennöitävillä lähdöillä. Yöjunissa kaikki makuuhytit lemmikkihyttejä lukuun ottamatta ovat materiaaleiltaan allergiaystävällisiä.


8.10.2019

Joulun ja talven päiväjunat myyntiin 15.10.

Junaliput joulunajan, hiihtolomien ja pääsiäisen päiväjuniin tulevat myyntiin 15.10. klo 9 alkaen. Saamme tuolloin tarjolle sekä kaukoliikenteen että lähiliikenteen junat ajalle 15.12.2019–29.4.2020.

Liput yöjuniin ovat jo saatavilla 29.4.2020 saakka.

Katso aikatauluja


30.9.2019

E-viisumi ei toistaiseksi käy Allegro-junissa

Matkustajat eivät voi käyttää e-viisumia matkustaessaan rajan yli Allegro-junalla. Venäjän viranomaisten mukaan teknisestä valmiudesta johtuva viive on väliaikainen ja e-viisumi on tulossa myös junaliikenteeseen myöhemmin, arviolta viimeistään vuonna 2021.

E-viisumin laaja käyttöönotto vaatii Venäjän mukaan tarvittavan laitteiston kaikille rajanylityspaikoille. Junaliikenteessä tämä tarkoittaa Venäjän rajaviranomaisten mobiiliratkaisuja, jotka mahdollistaisivat e-viisumin tarkastuksen liikkuvassa junassa. 

Allegro-juniin tarvitaan edelleen tavallinen viisumi. Lisätietoa viisumista Venäjälle. Seuraamme tilannetta ja kerromme eri kanavissamme, jos asiaan tulee muutoksia. Lisätietoa aiheesta (englanniksi).


20.9.2019

Kiitos kun valitset junan, jotta meillä kaikilla on maailmaa matkattavana huomennakin

Lauantaina 21.9. vietetään CLC:n (Climate Leadership Coalition) organisoimaa Nollapäästöpäivää, jonka tavoitteena on antaa maapallolle vapaapäivä fossiilisten polttoaineiden käytöstä ja kiinnittää huomiota haitallisiin päästöihin.

Haluamme kiittää teistä jokaista siitä, että valitsette tänäänkin junan. Junan kyydissä matkustaessanne pienennätte matkanne hiilidioksidipäästöjä 98 % verrattuna yksityisautoiluun. Kiitos siis yhteisestä matkasta puhtaamman ilmaston puolesta!


20.8.2019

PSD2 tuo lisäturvaa sähköiseen ostamiseen – näin muutos vaikuttaa VR:n myyntikanaviin

Eurooppalainen uusi maksupalveludirektiivi (PSD2) astuu voimaan 14.9.2019 ja tuo mukanaan vahvemman tunnistautumisen maksun yhteyteen. PSD2 vaikuttaa nimenomaan maksukortilla tapahtuvaan maksamiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa lisävarmistusta esimerkiksi pankkitunnuksilla tai sormenjäljellä. Näistä lisävarmistustavoista löydät lisätietoa omasta pankistasi.

Lipun ostaminen pysyy ennallaan vr.fi-sivustolla, palveluasemilla, R-kioskilla ja kaukoliikenteen junassa konduktööriltä ostaessa. Muutoksia ei tapahdu myöskään verkkopankin, MobilePay- tai Siirto-sovelluksen kautta maksamisessa.

Uudessa VR Matkalla -sovelluksessa otetaan käyttöön ns. in-app-maksaminen, jolloin hyväksyt oston suoraan sovelluksen sisällä ja veloitus tapahtuu sujuvasti ilman sovelluksesta poistumista.

VR Mobiili - ja VR Lähijunat -sovelluksissa sekä beta.vr.fi-sivustolla täytyy jatkossa aina tehdä vahva tunnistautuminen maksukortilla ostaessa, myös pienissä ostoissa.

Muutoksen myötä saamme VR Matkalla -sovellukseen käyttöön myös asiakkaiden toivoman Siirto-maksutavan sekä hieman myöhemmin Apple Pay -maksutavan (nykyisen MobilePay-maksamisen lisäksi).


8.8.2019

Junalippujen käteismyynti kaukoliikenteen junissa päättyy 1.9.2019

Syyskuun alusta alkaen kaukoliikenteen lippuja voi ostaa junissa konduktööreiltä ja kiskobussien automaateista vain maksukorteilla. 

Verkkokaupan, mobiilisovelluksen, automaattien ja VR:n puhelinpalvelun lisäksi lippuja voi ostaa ennakkoon VR:n palveluasemilta, Matkahuollosta tai R-kioskilta.  

Jo nyt 99 % prosenttia asiakkaistamme ostaa junalippunsa joko ennakkoon tai junista korttimaksulla. Vuoden 2019 aikana uudistuvien myyntikanavien myötä lipun ostaminen ennakkoon on entistä helpompaa – ennakoimalla lipun saa myös edullisemmin ja istumapaikan varmistettua. 


8.8.2019

Aikataulukausi vaihtuu 12.8. alkaen

Kesätauolla olleet junat palaavat liikenteeseen 12.8. alkaen. Kaukoliikenteessä paluun tekevät Pendolinon nopeat aamu- ja iltapäivävuorot Helsingin ja Turun välillä. Lähiliikenteessä muutoksia tulee esimerkiksi Helsingin ja Riihimäen välisiin yhteyksiin, kun D-lähijunat palaavat kesätauolta. Paluun tekee myös klo 15.51 Helsingistä lähtevä R-juna Tampereelle.

Katso aikatauluja

HSL-lähijunaliikenteen muutoksista löytyy lisätietoa HSL:n verkkosivuilta.


8.8.2019

Joulunajan ja hiihtokauden yöjunat myyntiin 20.8.2019

Makuu- ja autopaikat pohjoisen yöjuniin tulevat myyntiin 20. elokuuta klo 9. Myyntiin tulevat yöjunaliput ajalle 15.12.2019–29.4.2020. Nyt kannattaakin varmistaa paikkansa suosituissa yöjunissa ennakkoon jouluksi, hiihtolomaksi tai pääsiäiseksi. Yöjunan kyydissä pääsee Rovaniemelle, Ouluun, Kemijärvelle ja Kolariin, ja oman auton saa lastattua junaan Helsingistä, Tampereelta tai Turusta.

Katso aikatauluja


14.6.2019

Uudet aikataulut voimaan 17.6.2019

Kesän myötä voimaan astuvissa uusissa aikatauluissa ei ole merkittäviä muutoksia nykyiseen. Uudet aikataulut ovat voimassa 17.6.–14.12.2019.

Yksittäisissä kaukoliikenteen junavuoroissa saattaa tapahtua kalustomuutoksia ja Pendolino-junat Helsingistä Turkuun klo 16.07 (S 975, ma–pe) sekä Turusta Helsinkiin klo 7.08 (S 976, ma–pe) ovat kesätauolla 17.6.–11.8.2019. Molemmat junat palaavat liikenteeseen 12.8. entisellä aikataulullaan. 

VR:n lähiliikenteessä kesätauolle jäävät Helsingin ja Riihimäen väliset D-junat sekä klo 15.51 Helsingistä lähtevä R-juna Tampereelle. Molemmat junat palaavat liikenteeseen 12.8.2019. 

12.8.2019 alkaen lähiliikenteessä tapahtuu seuraavia muutoksia:

-    K-junat alkavat pysähtyä kaikilla asemilla Helsingin ja Keravan välillä
-    N-linjatunnus lakkautetaan ja N-junien lähdöt muuttuvat K-juniksi
-    Y-junat alkavat pysähtyä Kauklahdessa
-    osa nykyisistä Y-junista muuttuu Siuntioon/Siuntiosta jatkaviksi U-juniksi.
-    linjoille A, U, P, I ja K lisätään vuoroja
-    D-junat ja ruuhka-R palaavat liikenteeseen muuten nykyisin aikatauluin, mutta 16:55 lähtö aikaistuu viidellä minuutilla.
 


11.6.2019

Junaliikenne ja asemien aukioloajat juhannuksena

Juhannus vaikuttaa junien aikatauluihin sekä kauko- että lähiliikenteessä. Tarkat aikataulutiedot löydät matkahausta. Myös palveluasemilla on juhannusaukioloajat.

Kaukoliikenne

- torstaina 20.6. perjantailiikenne
- perjantaina 21.6. lauantailiikenne
- lauantaina 22.6. aamulla ja aamupäivällä sunnuntailiikenne, iltapäivällä ja illalla lauantailiikenne
- sunnuntaina 23.6. sunnuntailiikenne

Lähiliikenne

- torstaina 20.6. perjantailiikenne
- perjantaina 21.6. lauantailiikenne
- lauantaina 22.6. sunnuntailiikenne
- sunnuntaina 23.6. sunnuntailiikenne


7.6.2019

Kesän ratatyöt ja korvaavat bussikuljetukset

Väylä tekee ratatöitä eri puolilla rataverkkoa kesän aikana, esimerkiksi Karjaa–Hanko- sekä Kotka–Kouvola-väleillä. Ratatöiden aikana junavuoroja liikennöidään busseilla. Lue lisätietoa korvaavien bussien lähtöpaikoista ja pysäkeistä täältä.

Ratatyöt jatkuvat heinä- ja elokuussa, esimerkiksi Karjaa–Hanko- sekä Kotka–Kouvola-väleillä. Myös Helsingin ratapihan (HELRA) parannushankkeen työt Helsingin ja Pasilan välillä vaikuttavat sekä kauko- että lähijunien liikennöintiin Pasilassa. Ratatöistä johtuen HSL:n E- ja Y-lähijunat eivät kulje arkisin 24.–30.6. ja 15.–28.7. ja liikennettä korvataan U- ja L-junilla. Myös muille junille voi tulla pienempiä myöhästymisiä ja aikataulumuutoksia. Lisäksi Pasilan laitureissa on muutoksia, joten oman junan lähtölaituri kannattaakin tarkistaa ennen lähtöä Väyläviraston ylläpitämiltä aseman infonäytöiltä. 

Lisätietoa poikkeusjärjestelyistä löydät verkkosivultamme matkahausta ja Väylän verkkosivuilta, HELRA:n osalta myös HSL:n verkkosivuilta ja reittioppaasta.


28.5.2019

Helatorstaina pääosin sunnuntaiaikataulut

Helatorstaina 30.5. kaukojunat liikennöidään pääosin sunnuntaiaikataulujen mukaisesti. Kaukoliikenteessä on kuitenkin poikkeuksia ja lähinnä aamulla ja aamupäivällä lisävuoroja normaaliin sunnuntaihin verrattuna. Tarkista aikataulusi.

Lähiliikenteessä junavuorot ajetaan sunnuntaiaikataulujen mukaan.


27.5.2019

Osta syksyn junalippusi 4.6. alkaen

Syksyn päiväjunien lipunmyynti alkaa 4.6.2019 klo 9.

Tuolloin tulevat myyntiin päiväjunat ajalle 12.8.–14.12.2019. Yöjunat ovat jo myynnissä 14.12. saakka.

Tutustu syksyn aikatauluihin.


30.4.2019

THL on vahvistanut tuhkarokkotapauksen Joensuussa. Perjantaina 26.4. klo 23.10 paikallista aikaa Moskovasta lähteneellä Tolstoi-junalla Kouvolaan matkustaneita sekä lauantaina 27.4. klo 11.43 IC 3 -junassa Kouvolasta Joensuuhun matkustaneita kehotetaan tarkistamaan oma rokotesuoja ja olemaan tarvittaessa yhteydessä omaan terveyskeskukseensa. Lähestymme sähköpostitse yhteystietonsa antaneita IC-junassa matkustaneita asiakkaita. Lisätietoja THL:n tiedotteesta.

 


18.4.2019

Asiakaspalvelu somessa pääsiäisenä

Asiakaspalvelumme auttaa sinua junaliikenteeseen liittyvissä kysymyksissä Facebookissa ja Twitterissä pääsiäisenäkin.

Perjantaina 19.4 klo. 9–20
Lauantaina 20.4 klo. 9–18 
Sunnuntaina 21.4 klo. 9–18 
Maanantaina 22.4 klo. 9–20

 


15.4.

Muutokset junaliikenteessä pääsiäisenä

Pääsiäinen vaikuttaa junien aikatauluihin sekä kauko- että lähiliikenteessä. Tarkat aikataulutiedot löydät matkahausta.

Kaukoliikenne

• Kiirastorstaina 18.4. perjantailiikenne.
• Pitkäperjantaina 19.4. sunnuntailiikenne.
• Toisena pääsiäispäivänä 22.4. sunnuntailiikenne.
 

Lähiliikenne

• Kiirastorstaina 18.4. perjantailiikenne.
• Pitkäperjantaina 19.4. sunnuntailiikenne.
• Toisena pääsiäispäivänä 22.4. sunnuntailiikenne.


10.4.2019

Pian pääset varaamaan kesän junamatkoja!

Kesän ja loppuvuoden matkat kotimaan päivä- ja yöjuniin tulevat myyntiin 16.4.2019 kello 9.

 • Päiväjunia voit varata 11.8.2019 saakka
 • Yöjunia voi varata 14.12.2019 saakka

Juhannuksen liikenteen tarjontaa täydennämme vielä kevään aikana.

Tutustu jo etukäteen kesäaikatauluihimme.

 


10.4.2019

Pääsiäisen junamatkat kannattaa ostaa viimeistään nyt!

Pääsiäisen junasesongista on tulossa jälleen vilkas ja junat täyttyvät nopeasti. Tällä hetkellä suosituimmat vuorot ovat reiteillä Helsinki–Tampere, Helsinki–Oulu ja Helsinki–Seinäjoki. Autopaikat suosituimmille päiville on jo loppuunmyyty.

Olemme myös lisänneet yöjunavuoroja helpottamaan pääsiäisruuhkaa. Lisäksi pitkäperjantaina liikenteessä on lisäjunia aamupäivän aikana.

Tarkista pääsiäisen aikataulut matkahausta.
 


4.4.2019

Ravintolavaunun kesäsalaatit Suomen Kokkimaajoukkue kehittää uusia herkkuja ravintolavaunuihin

Heittämällä herkullisin yhteistyömme alkaa tänä keväänä, kun lyömme hynttyyt yhteen Suomen Kokkimaajoukkueen kanssa. Yhteistyön myötä kehitämme uusia tuotteita kotimaan ravintolavaunujen tarjontaan ja ensi vuonna myös Pietariin kulkeville Allegroille. Kannattaa siis pysyä kuulolla!
 

"Olemme innostuneita miettimään yhdessä VR:n kanssa uusia makuja ja raaka-aineita junissa tarjottaviin tuotteisiin, niin kotimaan kuin myös Pietariin suuntautuville matkoille. Haluamme tarjota elämyksiä matkanne varrelle, olivatpa ne sitten lyhyitä tai pidempiä”, sanoo Suomen kokkimaajoukkueen toiminnanjohtaja Tapio Laine.

Suomen kokkimaajoukkue on tehnyt yhteistyökumppanuussopimuksen VR :n kanssa aina vuoteen 2020 asti.

 


25.3.2019

Kesäaika alkaa – muutoksia juna-aikatauluissa

Sunnuntaiyönä 31.3. käännetään kelloja tunnilla eteenpäin ja siirrytään kesäaikaan. Tämän vuoksi junaliikenteen aikatauluissa on joitakin muutoksia.

Kaukoliikenne

Lauantai-iltana 30.3. lähtevät yöjunat ajetaan poikkeusaikataulujen mukaan. Yöjunat saapuvat sunnuntaiaamuna 31.3. perille määräasemilleen 15–55 minuuttia normaalia myöhemmin. Poikkeusaikatauluista johtuen jatkoyhteyksissä voi olla muutoksia. Kolarista ja Kemijärveltä tulevista yöjunista P 270 ja IC 274 katkeaa vaihtoyhteys Tampereelta klo 5.50 lähtevään junaan IC 904 Turun satamaan. P 270 Kolarista saapuu Tampereelle klo 6.16 ja IC 274 Kemijärveltä saapuu klo 6.38. Seuraava juna Turkuun lähtee klo 9.11.
Tarkista aikataulusi matkahausta.

Lähiliikenne

Kesäaikaan siirtymisen vaikutukset lähiliikenteessä yöllä 31.3.

 • Rantarata

  • L-juna Helsingistä klo 3.08 on peruttu. Linjalla ajetaan ylimääräinen lähtö Helsingistä klo 5.08 kesäaikaa.

 • Päärata

  • N-junat Helsingistä klo 3.21 ja 3.51 lähtevät klo 4.21 ja 4.51 kesäaikaa.

  • N-juna Keravalta klo 3.05 on peruttu.

  • T-juna Helsingistä klo 4.21 lähtee klo 5.21 kesäaikaa.

  • T-juna Riihimäeltä klo 3.56 lähtee klo 2.56 talviaikaa.

Muutoin lähdöt normaalien aikataulujen mukaan.


25.3.2019

Aikataulumuutos Z-junan aamulähtöön Lahdesta

Z-junan lähtöaika klo 9.20 Lahdesta aikaistuu 31.3.2019 alkaen. Uusi lähtöaika on klo 9.14. Muilla asemilla junan aikataulu säilyy ennallaan.


15.3.2019

Kausilippujen hinnat vuoden 2018 verotukseen

Kun tarvitset tiedon VR:n kauko- tai lähiliikenteen kausilipun hinnasta vuonna 2018 löydät sen helposti suoraan verkkokaupastamme, sillä kausilippujen hinnat ovat säilyneet samana kuin viime vuonna.

 


13.2.2019

Tavoitteenamme on luopua junalippujen käteismyynnistä kaukoliikenteessä 1.9.2019 alkaen

Junalippuja voi ostaa kaukoliikenteen junissa konduktööreiltä ja kiskobussien automaateista mutta syyskuusta lähtien vain maksukorteilla.

Taustalla itsepalvelukanavien suuri suosio

Junalippuja ostetaan yhä vähemmän käteisellä kaukoliikenteen junissa. Yli 80 % lipuista ostetaan jo ennakkoon itsepalvelukanavistamme – vr.fi-verkkokaupasta, mobiilisovelluksesta tai lippuautomaateista. Junalippuja voi ostaa myös VR:n palveluasemien lipunmyynnistä ja puhelinpalvelusta sekä R-kioskeilta ja Matkahuollosta.


 

17.1.2019

Osta kevään ja kesän junamatkat 29.1. alkaen

Voit ostaa pääsiäisen ja loppukevään junaliput tiistaina 29.1. klo 9 alkaen. Kevään liput tulevat myyntiin 29.1. ja voit ostaa kaukoliikenteen päiväjunien junaliput aina 16.6.2019 saakka.

Yöjunat Lappiin ovat jo myynnissä 16.6.2019 saakka.

Uusia vuoroja Helsingin ja Tampereen välille ja Kolariin jo toukokuussa

1.4. alkaen Tampereen ja Helsingin välillä aloittaa uusi junavuoro S 166, joka lähtee Tampereelta ma–pe klo 6:00 ja saapuu Helsinkiin klo 7:36. Ilta-aikaan uusi juna S 195 liikennöi ma–to Helsingistä Tampereelle klo 21:04–22:52. Uusi S 195 saapuu Hämeenlinnaan illalla klo 22.09 ja samalla paranee iltayhteydet Riihimäelle, Toijalaan ja Lempäälään.

Tänä keväänä yöjuna kulkee Helsingin ja Kolarin välillä myös toukokuussa. Etelästä liikennöidään pohjoiseen kaksi kertaa viikossa keskiviikkoisin ja perjantaisin, Kolarista Helsinkiin puolestaan torstaisin ja lauantaisin.

 


 

13.12.2018

Joulun ja uuden vuoden juna-aikataulut

Alta löydät koosteen miten junat kulkevat joulun ja uuden vuoden aikana. Tarkemmat aikataulut löydät aikatauluhausta sekä verkkokaupasta. Pääkaupunkiseudun liikenteen aikataulut löytyvät myös HSL:n Reittiopaasta.

 

Kaukoliikenteen junat

Joulu

Menoliikenteen vilkkaimmat päivät keskittyvät viikonlopulle 21.–23.12.

 • Lauantaina 22.12. on lisävuoroja eri puolille Suomea.

 • 24.12. liikenne hiljenee iltapäivällä ja käynnistyy jälleen joulupäivän aamuna 25.12.

 • Joulupäivänä 25.12. ajetaan harvennettua liikennettä koko Suomessa

 • Tapaninpäivänä 26.12. ajetaan pääosin sunnuntaiaikataulujen mukaan, mutta liikenteessä on myös muutama lisävuoro.

Uusi vuosi ja loppiainen

 • Uuden vuoden aattona 31.12. on normaali maanantailiikenne, mutta muutamat yksittäiset junavuorot on peruttu eri puolilta Suomen.

 • Uuden vuoden päivänä 1.1. ajetaan pääosin sunnuntaiaikataulujen mukaan, mutta lisäksi muutamia yksittäisiä lisävuoroja.

 • Loppiaisena 6.1. junat kulkevat sunnuntaiaikataulussa.

 

Pääkaupunkiseudun lähiliikenne

Joulu

Lähijunat liikennöivät pääosin jouluaaton loppuun saakka ja liikenne käynnistyy taas jolupäivän aamupäivällä. Jouluyönä Helsingin ja Pasilan alueilla tehdään sähköratatöitä, joiden vuoksi osa jouluyönä ajettavista junista korvataan bussilla Helsingin ja Huopalahden sekä Helsingin ja Oulunkylän välillä.

Jouluaattona 24.12. on sunnuntailiikenne seuraavin poikkeuksin:

 • Aattoiltana ei ajeta L-junaa Karjaalle, ja junan pääteasema on Kirkkonummi.

 • R- ja Z-junien vuorovälit harvenevat kahteen tuntiin n. klo 17 alkaen.

 • Helsingistä Tampereelle ajetaan kaksi R-junaa, lähdöt Helsingistä klo 11:40 ja 15:10.

 • Tampereelta Helsinkiin ajetaan kolme R-junaa, lähdöt Tampereelta klo 10:07, 14:07 ja 17:37.

 • G-junien liikenne lakkaa n. klo 17. Päivän viimeiset lähdöt ovat Riihimäeltä klo 16:13 ja Lahdesta klo 17:04.

Joulupäivänä 25.12. on sunnuntailiikenne seuraavin poikkeuksin:

 • R-junan lähtöä Tampereelta klo 10:07 ei ajeta.

 • Normaaliaikataulun mukaisia T-junia ei ajeta lukuun ottamatta klo 4:56 lähtöä Riihimäeltä. T-junat kuitenkin liikennöivät Helsingin suuntaan kahden tunnin välein. Myös Riihimäen suuntaan ajetaan kaksi ylimääräistä vuoroa.

 • Päivän ensimmäiset junavuorot lähtevät seuraavasti:

  • L-junat lähtevät Helsingistä klo 9:34 ja Kirkkonummelta klo 8:59.

  • I-juna Oulunkylästä klo 8:45. ja Helsingistä klo 9:36.

  • P-juna lähtee Helsingistä klo 10:08.

  • N-junat lähtevät Helsingistä klo 9:43 ja Keravalta klo 10:12.

  • R-junat lähtevät Helsingistä klo 10:40 ja Riihimäeltä klo 10:26.

  • Z-junat lähtevät Helsingistä klo 11:35 ja Lahdesta klo 12:20.

  • G-junat lähtevät Riihimäeltä klo 12:13 ja Lahdesta klo 13:04.

Tapaninpäivänä 26.12. on sunnuntailiikenne.

 

Uusi vuosi ja loppiainen

 • Uudenvuodenaattona 31.12. on arkiliikenne.

 • Uudenvuodenpäivänä 1.1. ajetaan sunnuntailiikenne. Aamuyöllä on lisälähtöjä L-, I- ja P-junilla.

 • Loppiaisena 6.1. on sunnuntailiikenne.

 

Asiakaspalvelu jouluna

Asiakaspalvelumme puhelinlinjat ovat auki jouluna seuraavasti: 24.12. klo 7-16, 25.12. klo 9-22 ja 26.12. klo 7-22, katso kaikki puhelinnumerot Asiakaspalvelu -sivultamme. Asemien aukioloajat löydät asemien omilta sivuiltaan.

 


 

30.11.2018

Uudet junavuorot 9.12. alkaen

Tuomme sunnuntaina 9.12. alkaen tulee yhteensä 46 uutta viikoittaista junavuoroa liikenteeseen:

 • Oulu–Tampere: su–pe klo 19.04–23.50

 • Tampere–Oulu: ma–la klo 7.01–11.20

 • Tampere–Kouvola: la klo 14.35–16.51

 • Kouvola–Tampere: la klo 9.05–11.21

 • Tampere–Jyväskylä: ma–pe klo 11.05–12.40

 • Jyväskylä–Tampere: ma–pe klo 9.11–10.43

 • Helsinki–Kuopio: ma–to + la klo 5.57–10.12

 • Kuopio–Helsinki: ma–to + la klo 16.14–20.40

 • Kuopio–Jyväskylä: ma–pe klo 16.23–18.01

 • Jyväskylä–Kuopio: ma–pe klo 19.44–21.27

 • Helsinki–Turku: pe klo 19.37–21.31

 • Turku–Helsinki: pe klo 21.50–23.53

Samalla matkustaminen Helsingin ja Tampereen välillä nopeutuu, kun Liikenneviraston teettämien ratatöiden nopeusrajoitukset poistuvat. Reitillä palataan keskimäärin 9 minuuttia nopeampiin matka-aikoihin. Lähiliikenteessä palattiin pääosin viime talvena voimassa olleisiin aikatauluihin.

 • R-junia Helsingin ja Riihimäen välillä siirrettiin noin 15 min myöhemmäksi.

 • R-junia Riihimäen ja Tampereen välillä siirrettiin niin, että ne muodostavat toimivan kokonaisuuden Helsingin junien kanssa.

 • G-junia muutettiin Riihimäen ja Lahden vaihtoyhteyksiä sekä tunnin vuoroväliä silmällä pitäen.

 • D-junia muutettiin siten, että ne sopivat muuttuneisiin pääradan aikatauluihin.

 • T- ja Z-junille tehtiin pieniä minuuttimuutoksia.

 

 


 

06.11.2018

Osta kevään junaliput 13.11. alkaen

Voit ostaa kevään kaukoliikenteen junaliput ajalle 7.1.–30.3.2019 tiistaina 13.11. alkaen! Samalla lähiliikenteen aikataulut julkaistaan kesän alkuun 16.6.2019 asti. Kevään yöjunien makuu-, istuma- ja autopaikat voit ostaa aina kesäkuulle saakka.

 


 

26.10.2018

Talviaika alkaa – katso muutokset

Kelloja siirretään sunnuntaina 28.10 tunnilla taaksepäin talviaikaan, mikä aiheuttaa joitain muutoksia junien kulkuun.

 

Kaukoliikenne

 • Yöjunien matka-aika pitenee tunnilla ja ne saapuvat perille aikataulussa talviajan mukaisesti.

 

Pääkaupunkiseudun lähiliikenne

 • Helsingistä kesäajan mukaan klo 4:08 lähtevä L-juna ajetaan talviajan mukaan klo 3:08.

 • Helsingistä kesäajan mukaan klo 4:21 lähtevä T-juna ajetaan talviajan mukaan klo 3:21.

 • Riihimäeltä kesäajan mukaan klo 3:53 lähtevä T-juna ajetaan talviajan mukaan klo 3:53.


​Kansainvälinen liikenne

 • Allegro- ja Tolstoi-junien aikataulut Suomen puolella aikaistuvat tunnin verran 28.10. alkaen.

 


 

23.10.2018

Osa asemista kiinni vartiointialan lakon aikana

Palvelualojen ammattiliitto PAM on ilmoittanut vartiointialan valtakunnallisesta lakosta, joka alkaa keskiviikkona 24.10. klo 00.00 ja päättyy perjantaina 26.10. klo 24.00. Lakko vaikuttaa asemarakennusten aukioloihin ympäri Suomea ja osa asemarakennuksista pysyy kiinni lakon aikana. Asemalaitureille pääsee kulkemaan normaalisti.

Lakon aikana seuraavat asemat pyritään pitämään auki, mutta aukioloajoissa saattaa olla poikkeuksia:

 • Helsinki
 • Tampere
 • Jyväskylä
 • Turku
 • Rovaniemi
 • Kolari
 • Kemijärvi
 • Kuopio
 • Seinäjoki
 • Oulu 
 • Tikkurila
 • Järvenpää 
 • Hyvinkää
 • Kouvola
 • Joensuu
 • Lahti
 • Iisalmi
 • Kannus
 • Kokkola
 • Lappeenranta
 • Oulainen
 • Vaasa
 • Riihimäki
 •  Kajaani
 • Kemi
 • Kokkola
 • Lappeenranta
 • Mikkeli
 • Parkano
 • Pieksämäki
 • Pori
 • Ylivieska

Muut asemarakennukset sulkeutuvat lakon alkaessa ja avataan uudelleen lakon päätyttyä asemakohtaisten työvuorojen jälleen alkaessa.  

Lakon aikana vammaisten avustuspalvelua ei voida järjestää. Etukäteen varatut avustuspalvelut pyritään kuitenkin hoitamaan. Lisätietoja saat asiakaspalvelustamme, p. 0800 166 888 (ma-su klo 5-22).

 


 

8.10.2018

Uudet vuorot ja joulun päiväjunat myyntiin 23.10. klo 9

Voit ostaa joulun kaukoliikenteen päiväjunat aina 6.1.2019 asti tiistaina 23.10. klo 9 alkaen.

Lisäksi 23.10. myyntiin tulevat uudet junavuorot, jotka kulkevat 9.12. alkaen. Joulukuussa tulee yhteensä 46 uutta junavuoroa viikossa:

 • Oulu–Tampere: su–pe klo 19.04–23.50

 • Tampere–Oulu: ma–la klo 7.01–11.20

 • Tampere–Kouvola: la klo 14.35–16.51

 • Kouvola–Tampere: la klo 9.05–11.21

 • Tampere–Jyväskylä: ma–pe klo 11.05–12.40

 • Jyväskylä–Tampere: ma–pe klo 9.11–10.43

 • Helsinki–Kuopio: ma–to + la klo 5.57–10.12

 • Kuopio–Helsinki: ma–to + la klo 16.14–20.40

 • Kuopio–Jyväskylä: ma–pe klo 16.23–18.01

 • Jyväskylä–Kuopio: ma–pe klo 19.44–21.27

 • Helsinki–Turku: pe klo 19.37–21.31

 • Turku–Helsinki: pe klo 21.50–23.53

Joulukuussa myös matkustaminen Helsingin ja Tampereen välillä nopeutuu, kun Liikenneviraston teettämien ratatöiden nopeusrajoitukset poistuvat. 9.12 alkaen. Reitillä palataan keskimäärin 9 minuuttia nopeampiin matka-aikoihin, mikä ilahduttaa etenkin työmatkalaisia.

 


 

17.9.2018

Osta kevään yö- ja autojunamatkat 24.9. alkaen

Aloita pian kevään junamatkojesi suunnittelu, niin olet valmis ostoksille reilun viikon kuluttua! Maanantaina 24.9. klo 9 alkaen voit ostaa alkuvuoden, hiihtolomien ja pääsiäisen 2019 yöjunien makuu-, istuma- ja autopaikat aina 28.4.2019 saakka

Kaukoliikenteen muut junat (ns. päiväjunat) ovat toistaiseksi ostettavissa 8.12.2018 saakka.

 


 

13.8.2018

Lapin yöjunat myyntiin 21.8. alkaen 49 €

Tiistaista 21.8.2018 alkaen voit ostaa makuu- ja autopaikan Lapin yöjuniin aina loppiaiseen 6.1.2019 saakka. Säästölippu makuupaikalle alkaen vain 49 euroa. Myös omalla autolla matkaat pohjoiseen tarjoushintaan: kahden hengen hytti autopaikan kanssa alkaen 139 euroa. Liput tulevat myyntiin klo 9.

Kaikki muut kaukoliikenteen junat (ns. päiväjunat) ovat toistaiseksi ostettavissa 8.12.2018 saakka.

Verkkokaupasta voit myös tarkistaa, mihin saakka junat ovat kulloinkin varattavissa.

 


21.6.2018

Muutoksia HSL:n lähijunaliikenteessä 25.6.–4.8.2018

Liikenneviraston Helsingin ratapihan toimivuuden HELRA-parannushanke vaikuttaa osaan HSL-lähijunista heinä-elokuussa, kun osa junista ei kulje päiväsaikaan Helsingin ja Pasilan välillä. Lisäksi Pasilan lähtöraiteilla on poikkeuksia, joten laituri kannattaa tarkistaa aina junaa valitessa. Yöliikenne, muut lähijunat ja kaukoliikenteen junat kulkevat normaalisti.

25.6.–16.7. suurimmat poikkeukset koskevat K, N, I ja P-junia

 • K-juna kulkee vain Pasilaan, eikä kulje Helsinkiin.

 • N-juna kulkee vain Pasilaan, eikä kulje Helsinkiin.

 • I-juna kulkee Lentoasemalta Helsinkiin asti, mutta lähtee Pasilasta Lentoasemalle.

 • P-juna kulkee Helsingistä Lentoasemalle, mutta kulkee Lentoasemalta Pasilaan.

18.7.–4.8. suurimmat poikkeukset koskevat I, P, L ja A-junia

 • I-juna kulkee Lentoasemalta Pasilaan, mutta lähtee Helsinigstä Lentoasemalle.

 • P-juna kulkee Pasilasta Lentoasemalle, mutta kulkee Lentoasemalta Helsinkiin asti.

 • A- ja L-junat sekä Helsingistä lähtevät tai Helsinkiin saapuvat P- ja I-junat eivät pysähdy Ilmalassa.

 • A-junat kulkevat harvennetusti 30 min vuorovälein Leppävaara–Helsinki-välillä.

Asemilla on hyvä tarkistaa laiturinäytöt, sillä parannushankkeen aikana Pasilan lähtöraiteissa on poikkeuksia. HSL:n reittioppaasta löydät ajantasaiset aikataulut sekä jatkoyhteyksien tiedot.  

 


 

18.6.2018

Juhannuksen poikkeusaikataulut

Juhannuksen pitkä viikonloppu vaikuttaa myös aikatauluihin seuraavasti:

Kaukoliikenne:

 • torstaina 21.6. perjantailiikenne

 • perjantaina 22.6. lauantailiikenne

 • lauantaina 23.6. aamulla ja aamupäivällä sunnuntailiikenne, iltapäivällä ja illalla lauantailiikenne

 • sunnuntaina 24.6. sunnuntailiikenne

Lähiliikenne:

 • torstaina 21.6. perjantailiikenne, lisäksi ylimääräinen N-juna Helsingistä Keravalle klo 23.57

 • perjantaina 22.6. lauantailiikenne

 • lauantaina 23.6. sunnuntailiikenne

 • sunnuntaina 24.6. sunnuntailiikenne

Juhannuksena matkustus hiljenee aaton jälkeen ja juhannusviikonloppuna tehdäänkin paljon ratatöitä eri puolilla Suomea. Ratatyöt aiheuttavat poikkeusjärjestelyjä liikenteeseen, kuten bussikorvauksia.

Kaikki Suomen ratatyöt näet Liikenneviraston uudesta ratatyökartasta.

Ratatöistä johtuvat muutokset, kuten korvaavat kuljetukset ja niiden lähtöpaikat, löydät Liikennetilanne -sivultamme.

 


 

11.6.2018

Uudet junavuorot 18.6.2018 alkaen

Junan 164 aikataulu muuttuu 18.6.2018 siten, että Helsinkiin ehtii ennen aamuyhdeksää:

17.6.2018 asti: Tampere 7.17 – Hämeenlinna 8.03 – Helsinki 9.13

18.6.2018 alkaen: Tampere 6.53– Hämeenlinna 7.44 – Helsinki 8.54

18.6.2018 alkaen neljäs viikoittainen vuoro Kolariin

Lisäämme neljännen viikoittaisen vuoron Kolariin. Näiden säännöllisten vuorojen lisäksi Kolariin ajetaan syksyllä ylimääräisiä ruskavuoroja.

Uusia junavuoroja 13.8.2018 alkaen

Lisäämme yhteensä 20 uutta vuoroa viikossa. Lisäksi Liikenne- ja viestintäministeriön kanssa jo sovitut 10 uutta viikoittaista ostoliikenteen vuoroa alkavat liikennöidä.

Helsinki–Lappeenranta

 • Vuoroparin lisääminen uuteen aikaikkunaan, Maanantai–Perjantai (10 vuoroa viikossa)
 • Helsinki–Lappeenranta: Ma–Pe S 105 9.19–11.19 (vaihtoyhteys Turusta ja Tampereelta)
 • Lappeenranta–Helsinki: Ma–Pe S 106 12.38–14.39 (vaihtoyhteys Tampereelle ja Turkuun)

Oulu–Seinäjoki

 • Vuoroparin lisääminen, Lauantai (2 vuoroa viikossa)
 • Oulu–Seinäjoki: La IC 406 13.00–16.32 (vaihtoyhteys Helsinkiin)
 • Seinäjoki–Oulu: La IC 405 19.29–23.05 (vaihtoyhteys Helsingistä, pysähtyy väliasemilla)

Tampere–Turku

 • Olemassa olevan vuoroparin lisääminen, Perjantai–Lauantai-välille (2 vuoroa viikossa)
 • Tampere–Turku: Pe IC 930 19.09–20.55 (vaihtoyhteys Oulusta)
 • Turku–Tampere: La IC 905 6.49–8.41 (vaihtoyhteys Seinäjoelle/Vaasaan)

Vaasa–Seinäjoki

 • Olemassa olevan vuoroparin lisääminen, Lauantai (2 vuoroa viikossa)
 • Vaasa–Seinäjoki: La S 454 19.34–20.30 (vaihtoyhteys Helsinkiin)
 • Seinäjoki–Vaasa: La S 457 21.12–21.59 (vaihtoyhteys Helsingistä)

Helsinki–Turku

 • Vuorojen lisääminen, Lauantai–Sunnuntai (4 vuoroa viikossa)
 • Helsinki–Turku:
  • La IC 971 19.37–21.31 (vaihtoyhteys Joensuusta)
  • Su IC 947 9.37–11.34
 • Turku–Helsinki:
  • La IC 964 16.25–18.23 (vaihtoyhteys Joensuuhun)
  • Su IC 956 12.25–14.23 (vaihtoyhteys Lappeenrantaan)

Pori–Tampere

 • Vuorojen lisääminen Maanantai–Perjantai (10 vuoroa viikossa)
 • Pori–Tampere: Ma–Pe IC 476 8.15–9.51
 • Tampere–Pori: Ma–Pe IC 479 10.07–11.39

 


 

2.5.2018

Kesän aikataulut nyt julki – uudet yhteydet alkavat kesällä ja Turun vuorot hidastuvat

Nyt löydät kesän aikataulut ajalle 18.6.–8.12.2018 aikatauluhausta sekä verkkokaupasta. Kesällä aloittaa uudet vuorot Helsinki–Kolari- ja Pori–Tampere-reiteillä sekä kesävuorot Power Parkiin. Kesän aikatauluissa Turun ja Helsingin välinen matka-aika pitenee 18.6.–12.8. välisenä aikana ratatöiden takia.

 

Helsingin ja Turun matka-aika pitenee kesän ratatöiden aikana

Helsingin ja Turun välisellä rataosalla tehdään parannus- ja korjaustöitä, jotka hidastavat liikennettä merkittävästi. Ratatöiden aikaiset nopeusrajoitukset ovat välttämättömiä, jotta työt voidaan toteuttaa tehokkaasti ja turvallisesti. Reitin matka-ajat hidastuvat 18.6.–12.8. välisenä aikana 0–24 minuuttia, junavuorosta riippuen.

Kesän liikennemuutokset on pyritty toteuttamaan siten, että Helsingin lähtö- ja saapumisajat säilyvät lähes ennallaan. Sen sijaan lähtöajat Turusta aikaistuvat ja vastaavasti saapumisajat Turkuun myöhästyvät.

 • 18.6.–12.8. junat Turusta Helsinkiin lähtevät pääsääntöisesti 4–15 minuuttia nykyistä aiemmin.

 • Junat Helsingistä Turkuun taas saapuvat pääsääntöisesti 17–24 minuuttia nykyistä myöhemmin.

 • Eniten kesän hidastukset vaikuttavat Helsingistä Turkuun klo 16.07 lähtevään Express-vuoroon, joka pysähtyy 18.6.–12.8.2018 poikkeuksellisesti myös Salossa ja Karjaalla.

 

Uudet vuorot Helsingistä Kolariin aloittavat kesäkuussa

Helmikuussa kerrottiin uusista vuoroista Helsinki–Kolari- ja Pori–Tampere-reiteillä. Kesäkuun 18. päivä alkaen yöjuna Helsingin ja Kolarin välillä kulkee neljänä päivänä viikossa, kun reitille lisätään kaksi viikoittaista vuoroa. Lisäksi syksyn ruska-aikaan ajetaan 12 lisävuoroa ja toukokuusta 2019 alkaen Kolariin liikennöidään ympärivuotisesti. Tampereen ja Porin välillä kulkee 10 uutta viikoittaista vuoroa 13.8. alkaen.

Lisäksi kysytty aamun työmatkayhteys Tampereelta Helsinkiin palaa aikaisemmaksi lähdöksi. Kyseisen vuoron aikataulu kulki myöhemmin 25.3. alkaen ratatöiden takia, mutta palaa alkuperäiseen aikatauluun 18.6. alkaen. Aamun vuoro kulkee jatkossa Tampereelta klo 6:53, pysähtyy Hämeenlinnassa 7:44 ja saapuu Helsinkiin 8:54.

 

Kesäyhteys Härmän PowerParkiin

Viime kesän tapaan PowerPark-huvipuistoon pääsee helposti junalla, kun Härmän asemalla pysähtyy 4–6 kaukojunaa päivittäin 18.6.–12.8. välisenä aikana. Nopeimmillaan junalla matkaa PowerParkiin Helsingistä alle 3,5 tunnissa.

 

Ratatyöt vaikuttavat myös Helsingin ja Tampereen välillä sekä myös Helsingissä

Helsingin ja Tampereen välisten kaukojunien matka-aikoja hidastettiin jo 25.3 noin 9 minuuttia ratatöiden ja niistä johtuvien nopeusrajoitusten vuoksi. Nämä ratatyöt vaikuttavat liikenteeseen ainakin joulukuuhun asti.

Lisäksi Helsingin ruuhkaisella ratapihalla toteutetaan parannushanketta, joka vaikuttaa 26.65.8 joidenkin HSL-lähiliikennejunien liikennöintiin ja vaihtoyhteyksiin Pasilassa ja Helsingissä. Vaikutukset kohdistuvat eniten:

 • Helsinki–Kerava-väliä liikennöiviin K- ja N-juniin

 • Lentoasemalta liikennöiviin P- ja I-juniin

 • Myös A- ja L-junien kulussa on pieniä muutoksia

Löydät lisätietoja hankkeesta osoitteesta helra.fi ja junien aikataulut ja tiedot löydät HSL:n reittioppaasta.

 


 

2.3.2018

Pyörien kuljettaminen lähijunissa Vuoden pyöräilyteko 2017

Pyöräilykuntien verkosto ja Suomi Pyöräilee -hanke palkitsivat VR:n ja HSL:n Vuoden pyöräilyteko -palkinnolla pyörien kuljettamisesta lähijunissa. Kesäkuussa 2017 aloitettiin kokeilu, jossa polkupyörää voi kuljettaa sekä VR:n että HSL:n lähijunissa veloituksetta myös ruuhka-aikoina. Kokeilun tavoitteena on lisätä lähijunan suosiota helpottamalla pyöräilyn ja muun joukkoliikenteen yhdistämistä.

Pyöräilykansa sai ehdottaa voittajatekoja ja Pyöräilykuntien verkosto sekä Suomi pyöräilee -työvaliokunta valitsivat VR:n ja HSL:n voittajaksi kolmen parhaan joukosta. Valinnassa painotettiin uusia ja rohkeita tapoja edistää pyöräilyä ja lisätä pyöräilyn tuomaa hyvinvointia. Valintakriteereitä olivat vaikuttavuus, sosiaalisuus, iloisuus, kekseliäisyys ja kokeilevuus. Polkupyörien kuljettamista veloituksetta lähijunissa, myös ruuhka-aikoina, perusteltiin vaikuttavaksi pyöräilyteoksi, joka sujuvoittaa tuhansien ihmisten matkaketjuja joka päivä.

Kokeilun aikana HSL:n tekemien laskelmien perusteella polkupyörien kuljettaminen lähijunissa on lisääntynyt merkittävästi. Päätös kokeilun jatkosta tehdään kevään aikana.

 


 

27.2.2018

Lähiliikenteen jatkolippujen myynti päättyy

28.2. alkaen luovumme VR:n asemien lipunmyynneistä ostettavista lähiliikenteen jatkolipuista. Kokeilimme yhdessä HSL:n kanssa vuoden 2017 lopulla vaihtoehtoa, jossa pystyit ostamaan HSL-alueen jatkomatkalle HSL:n kertalipun, jos sinulla on voimassa oleva VR:n lähiliikenteen sarja- tai kausilippu.

Jatkossa VR:n kausi- tai sarjalipulla matkustaessa voit ostaa HSL-jatkolipun HSL:n lipunmyyntikanavista, mikäli haluat jatkaa matkaasi HSL:n alueella. Kun olet matkustamassa VR:n lähiliikenteen asemalle, joka ei ole sarja- tai kausilippusi reitin varrella, voit ostaa VR:n kertalipun.

 


 

8.2.2018

Uudet aikataulut 25.3. alkaen – luvassa uusia vuoroja ja Helsinki Tampereen vuorot hidastuvat

Uusi aikataulukausi käynnistyy sunnuntaina 25.3. ja tuo liikenteeseen 50 uutta junavuoroa. Aikatauluihin tulee muutoksia Helsinki–Tampere-välin vuoroihin, kun radan huono kunto aiheuttaa hidastuksia. Lue lisää 25.3. alkavista muutoksista alta.

 

Helsinki–Tampere-välin hidastukset

Helsinki–Tampere-välin, eli pääradan, huono kunto sekä erilaiset turvalaite- ja vaihdeviat haittaavat junien kulkua. Liikenneviraston toimesta radalla tehdään ratatöitä korjatakseen tilannetta, mutta väliaikaisesti kaikkia vuoroja joudutaan hidastamaan noin 9 minuuttia. Näin voimme varmistaa, että kulkevat junat ovat mahdollisimman täsmällisiä.

Hidastukset vaikuttavat myös lähiliikenteen alueen juniin

Hidastuksilla on vahva vaikutus myös lähiliikenteen alueella kulkeviin G-, R- ja D-juniin:

 • Helsingin ja Tampereen välillä kulkevien R-junien lähdöt aikaistuvat noin 15 minuuttia, pois lukien myöhäisillan vuorot.

 • Helsingin ja Riihimäen välillä kulkevien D-junien lähdöt taas aikaistuvat suurimmaksi osaksi 1025 minuuttia.

 • Myös Riihimäen ja Lahden välillä kulkevan G-junan lähdöt aikaistuvat, jotta työmatka- ja vaihtoyhteydet säilyvät sujuvina.

25.3. alkaen myös Helsingin ja Turun välillä kaukojunien matka-aika hidastuu keskimäärin 5 minuuttia johtuen ratatöiden aiheuttamista nopeusrajoituksista.

Kaikki aikataulut löytyvät kätevästi aikatauluhausta. Näet lähiliikenteen aikataulut myös osoitteessa beta.vr.fi.

 

Kevään uudet vuorot

Uusi aikataulukausi tuo myös tullessaan 50 uutta viikoittaista junavuoroa ympäri Suomen. Lisävuoroja tulee esimerkiksi Kotka–Kouvola- ja Vilppula–Seinäjoki-väleille. Uusien vuorojen aikataulut löytyvät aikatauluhausta.

Kokkola–Ylivieska – suora yhteys Helsingistä/Helsinkiin

 • Kokkola–Ylivieska, maanantaista keskiviikkoon sekä sunnuntaisin klo 20:37–21:18

 • Ylivieska–Kokkola, maanantaista torstaihin klo 4:45–5:30

Vilppula–Seinäjoki – suora yhteys Tampereelta/Tampereelle

 • Vilppula–Seinäjoki, maanantaista perjantaihin ja sunnuntaisin klo 21:20–23:12

 • Seinäjoki–Vilppula, maanantaista perjantaihin klo 4:40–6:38 ja lauantaisin klo 6:51–8:49

Kouvola–Kotkan satama

 • Kouvola–Kotkan satama, maanantaista perjantaihin klo 6:53–7:40 sekä klo 15:57–16:45

 • Kotkan satama–Kouvola, maanantaista perjantaihin klo 8:00–8:48 sekä klo 16:51–17:38

Joensuu–Nurmes

 • Joensuu–Nurmes, lauantaisin klo 18:00–20:06

 • Nurmes–Joensuu, sunnuntaisin klo 6:35–8:50

Kuopio–Kajaani – suora yhteys Helsingistä/Helsinkiin

 • Kuopio–Kajaani, maanantaista torstaihin klo 23:25–1:18

 • Kajaani–Kuopio, tiistaista perjantaihin klo 3:40–5:30

Kevään uusien vuorojen lisäksi tuomme 12 uutta vuoroa lisää myöhemmin tänä vuonna. Uudet vuorot Helsingistä Kolariin kulkevat kesäkuusta lähtien ja Porista Tampereelle elokuusta lähtien.

 

Ratatöitä luvassa läpi vuoden

Liikennevirasto teettää tänä vuonna paljon ratatöitä, kehittäen rataverkkoa. Ratatyöt vaikuttavat pitkälle kesään sekä syksyyn asti. Keskeisimpiä ratatöitä on:

 • HelsinkiTampere-välin kunnostustyöt

 • Helsingin ratapihan vaihdeyhteyksiä parannetaan, joka jatkossa helpottaa liikenteen sujumista erityisesti poikkeustilanteissa.

 • KeravaJokela välille rakennetaan lisäraidetta, joka tuo joustoa ruuhka-aikoihin. Jatkossa on mahdollista tuoda lisävuoroja Helsingin ja Riihimäen välille.

 • Riihimäen asemalla parannetaan esteettömyyttä perusparannustöillä, kuten laitureiden korottamisella.

 • RiihimäkiTampere-välille asennetaan uusi turvalaite syksyllä.

 • Pasilan uuden aseman ja Triplan rakennustyöt jatkuvat aina vuoteen 2019 asti.

 


 

30.1.2018

Tekoja esteettömän liikkumisen puolesta

Avustuspalvelun uusi kohtaamispaikka Helsingin asemalla

Vammaiset ja liikuntaesteiset asiakkaat voivat tilata avustuspalvelun Helsingin asemalle. Palvelun uusi kohtaamispaikka on aseman laiturikatoksen alla, laiturin 11 vieressä. Uusi kohtaamispaikka on käytössä 1.2.2018 alkaen. Paikan sijainti on valittu yhdessä Liikenneviraston ja Helsingin vammaisneuvoston kanssa.

Avustuspalvelu tarjoaa apua asemalla junaan nousussa ja poistumisessa. Palvelun voi tilata viimeistään 36 tuntia ennen matkaa maksuttomasta palvelunumerosta tai aseman lipunmyynnistä. Tutustu avustuspalveluun.

 

Pyörätuolipaikat löytyvät entistä helpommin

Pyörätuolipaikat ja lasten leikkitilat löytyvät samasta junavaunusta. Aiemmin vaunun on tunnistanut junan kyljessä seikkailevista lapsille tutuista satuhahmoista. Jatkossa vaunun tunnistaa myös oveen lisätyistä pyörätuolitunnuksista. Lisäksi vaunun sisälle on lisätty tarrat helpottamaan pyörätuolipaikkojen löytymistä.

 

Korvaukset ratatöiden aikana paranevat

Ratatöiden aikana junat korvataan linja-autoilla. Jatkossa pyörätuoliasiakkaille järjestetään korvaava taksikuljetus etukäteen tiedossa olevista ratatöistä. Korvauskuljetus järjestetään silloin, kun yhteysvälillä ei ratatöistä johtuen päivän aikana ole yhtään junavuoroa, jolla pyörätuoliasiakas voisi matkustaa.

 


 

22.12.2017

Muutokset lähiliikenteessä 1.1.2018 alkaen

Vuodenvaihteen jälkeen lähiliikenteen alueella matkustaminen helpottuu, kun lasten ikäraja nousee ja lastenvaunuilla voi matkustaa ilmaiseksi VR-lähiliikenteen alueella. Lisäksi HSL-alue laajenee ja Järvenpäähän voi matkustaa niin VR:n kuin HSL:n lipulla. Tammikuun alusta myös HSL:n lipunmyynti VR:n kanavissa päättyy. Lue tarkemmin tammikuun muutoksista alta.

 

HSL:n lipunmyynti VR:n kanavissa päättyy 1.1.2018

VR:n asemien lipunmyynneistä tai automaateista ei voi enää 1.1.2018 alkaen ostaa HSL-lippuja. HSL vastaa omista lipunmyyntikanavistaan. VR:n omiin lähijuniin (R-, G-, T-, D- ja Z-junat Tampereen ja Lahden suuntaan) lipun saa kätevimmin VR Lähijunat -sovelluksesta, vr.fi-verkkokaupasta, asemien lipunmyynneistä, kaikilta Suomen 600 R-kioskilta tai VR:n lippuautomaateista. Lue lisää lähiliikenteen lipuista.

 

Lasten ikäraja nousee ja matkusta lastenvaunuilla ilmaiseksi lähijunissa

Sujuvoittaakseen matkustamista VR:n lähiliikenteen alueella entistä enemmän, lasten ikäraja muuttuu vuoden vaihteessa. Tammikuun 1. päivä alkaen lasten ikäraja nousee seitsemään vuoteen (aiemmin 0–4-vuotiaat). Jatkossa 7–16-vuotiaat matkustavat lastenlipulla ja alle 7-vuotiaat matkustavat ilmaiseksi VR:n lähiliikenteen alueella.

Lasten junaliput ja alennukset

Samanaikaisesti lastenvaunujen kanssa matkustaminen helpottuu. 1.1.2018 alkaen 0–6-vuotiaan, rattaissa tai vaunuissa kuljetettavan lapsen kanssa matkustaminen on ilmaista lähiliikenteen alueella eikä lippua tarvita.

Lastenvaunut junamatkalla

Lähiliikenteen alueeseen kuuluu HSL:n sekä VR:n alueet. Alueilla on tähän asti olleet eriävät käytännöt lasten ikärajoista sekä lastenvaunujen kanssa matkustamisessa. Muutosten myötä junamatkustaminen on entistä sujuvampaa lähiliikenteen alueella.

 

HSL-alue laajenee Tuusulaan ja Siuntioon – Järvenpähän VR:n tai HSL:n lipulla

Lähiliikenteen alue muuttuu kun 1.1.2018 Tuusula ja Siuntio liittyvät Helsingin seudun liikenne HSL:ään. Tämän jälkeen voit matkustaa Siuntion asemalle sekä Tuusulassa sijaitsevan Jokelan asemalle HSL:n lipulla.

Järvenpään alue kuuluu jatkossakin VR:n lähiliikenteen alueeseen, mutta sijaitsee kuitenkin HSL-alueen keskellä. Jotta matkustaminen on jatkossakin yhtä helppoa, voit matkustaa Järvenpään ja HSL-alueen asemien välillä 1.1.2018 alkaen sekä HSL:n että VR:n junalipuilla. Tämä koskee Haarajoen, Saunakallion, Ainolan ja Järvenpään asemia. Huomaathan kuitenkin, että tarvitset VR:n lähiliikenteen junalipun, kun matkustat Järvenpään ja muiden VR:n lähiliikennealueen asemien välillä.

Matkustatko HSL- vai VR lähiliikenteen alueella? Tutustu tarkemmin lähiliikenteen reittikarttaan.