Junalla pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä

 

Lähiliikenteen ABC

Pääkaupunkiseudun lähijunat liikennöivät pääradalla Helsingin ja Riihimäen välillä, rantaradalla Helsingin ja Siuntion välillä, Kehäradalla Helsingin ja lentoaseman välillä sekä oikoradalla Helsingin ja Lahden välillä.

Lähiliikennealueella on kaksi eri maksujärjestelmää, HSL ja VR:n lähiliikenne. HSL:n lipulla voi matkustaa junalla, jos koko junamatka on HSL-alueen sisällä. Matkustettaessa ainakin osa matkasta VR:n lähialueella, koko matkalle on ostettava VR:n lähiliikennelippu eikä HSL-lippu kelpaa osamaksuna matkalle. Jos junamatka alkaa näiden alueiden ulkopuolelta tai päättyy niiden ulkopuolelle, tarvitaan VR:n kaukoliikenteen junalippu koko matkalle. Katso kartta alueista tältä sivulta.

Osalla asemista pysähtyy sekä kauko- että lähiliikenteen junia (Riihimäki, Lahti, Leppävaara, Tikkurila, Pasila). Käyttäessäsi kaukoliikenteen junaa varmista, että sinulla on voimassaoleva kaukoliikenteen junalippu.

Lähiliikenteen aikataulut

Lähijunien aikataulut löydät helposti verkkokaupasta, VR Mobiilista sekä Lähiliikenteen aikataulut –osiosta asemakohtaisesti tai yhteysvälin perusteella.

Lähiliikenteen liput

VR:n lähiliikenteen kertalippu         

Lähiliikennealueen lippuja voit ostaa lippuautomaateista, älypuhelimella VR Mobiili –sovelluksesta, asemilta sekä konduktööriltä junan lipunmyyntiosastosta.

Lähiliikennealueen kertalippujen hinnat

HSL Kertalippu

Kertalippuja voit ostaa HSL-alueella VR:n ja HSL:n lippuautomaateista, asemilta ja  konduktööriltä lipunmyyntiosastosta. Kertalipun voi ostaa myös matkakortin arvolla junan eteisessä sijaitsevalla matkakortin lukijalla.

HSL-alueen lippujen hinnat löydät HSL:n verkkosivuilta.


Lähiliikenteen sarjaliput

Sarjalippuja voit ostaa 10 yhdensuuntaiselle matkalle lähiliikenteen juniin valitsemillesi vyöhykkeille. Lipulla voi matkustaa kumpaan suuntaan tahansa lippuun merkittyjen asemien välillä.

Sarjalippu on voimassa 2 kuukautta ja sen voi ostaa kaikista VR:n lippujen ostopaikoista.


HSL:n 1–7 vuorokauden lippu

HSL-alueella voit myös matkustaa edullisella 1–7 vuorokauden lipulla, jolla voit tehdä rajattoman määrän matkoja.

1 vuorokauden lipun voi ostaa bussista, raitiovaunusta tai lähijunasta, 1–7 vuorokauden lipun automaatista tai myyntipisteestä.


VR:n lähiliikenteen kausilippu    

Lähiliikenteen kausilipulla matkustat edullisesti lähiliikennealueella käyttäessäsi junaa säännöllisesti. Voit ostaa lipun VR:n verkkokaupasta, lippuautomaateista, asemien lipunmyynnistä tai puhelimitse VR Asiakaspalvelusta. Halutessasi voit lunastaa lipun R-kioskilta varattuasi sen puhelimitse.

Lähiliikenteen kausilippujen hinnat löydät helposti verkkokaupasta.


HSL Matkakortti

HSL:n matkakortin voi ostaa HSL:n  palvelupisteestä. Kortille voi ladata kautta ja arvoa HSL-lippujen myyntipisteissä sekä metro- ja juna-asemilla olevissa VR:n ja HSL:n lippuautomaateissa.

HSL Matkakortti (HSL)

Kun haluat ostaa lipun lähijunassa VR:n lähiliikennealueella tai HSL-alueella, valitse paikkasi lipunmyyntiosastosta.

Lähiliikenteen lippujen ostaminen 

Lähiliikenteen junien palvelut

Lähiliikenteessä on käytössä erilaista junakalustoa. Nykyaikaisimmat palvelut ja esteettömän nousun junaan mm. liikuntavammaisille ja lastenvaunujen kanssa matkustaville tarjoavat VR:n matalalattiaiset Sm4-kaupunkijunat sekä Junakalusto Oy:n omistamat Sm5-junat (Flirt). Matalalattiajunat löytyvät lähiliikenteen aikataulutaulukoista vihreällä korostettuna.

Liikuntavammaiset
ks. Vammaispalvelut
esteetön kulku matalalattiajuniin  
Lastenvaunut
ks. Lastenvaunujen kuljetus
vaivaton kulku matalalattiajuniin vanhempi kalusto: lastenvaunut nostettava junaan, ei kaksosrattaita
Lemmikit
ks. Lemmikkien kuljetus
kaikissa junissa piktogrammilla merkityissä lemmikkiosastoissa Lemmikkitilat sijoitettu junissa siten, että allergiset matkustajat voivat matkustaa mukavasti junan päätyosastoissa.
Polkupyörät
ks. Polkupyörien kuljetus
Polkupyöriä voi kuljettaa lähijunissa ruuhka-aikoja (ma-pe klo 7.00-9.00 ja klo 15.00-18.00) lukuun ottamatta. Polkupyörän kuljettaminen on ilmaista HSL-alueella. VR:n lähiliikennealueella polkupyörämaksu 4,20 €.

 

 

Turvallisuussyistä rullaluistelu ei ole suotavaa asemien laiturialueilla ja junissa.

Voit tutustua kaikkiin lähijunien palveluihin Junat ja vaunut –osiossa. Katso myös upeat panoraama-kuvat kaupunkijunista.