10 kauneinta paikkaa Euroopassa - joihin pääset junalla!

Eurooppa on paikka, johon mahtuu pientenkin välimatkojen päähän paljon koettavaa. Tällä sivulla on 10 ainutlaatuista nähtävyyttä, joita et voi ohittaa. Joustavalla Interrail-kortilla teet lyhyemmän tai pidemmän matkan ja käyt juuri siellä missä haluat. Suunnittele matkasi, valitse korttisi ja valloita Eurooppa! Katso myös kuusi ideaa Interrail-reiteiksi Euroopassa.

 

1. Mont Saint-Michel (Normandia, Ranska)

Luostarisaari, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Saari, muurin ympäröimä kylä ja sen keskeltä nouseva satumainen linna muodostavat hätkähdyttävän kokonaisuuden. Kylä on säilynyt eläväisenä paikkana, jossa voi varmasti virkistäytyä monella tapaa nähtävyyksien ihailun päätteeksi.

Miten sinne pääsee?

Ota ensin Pariisista juna Rennesiin ja jatka sieltä edelleen junalla Pontorsoniin, joka on 9 kilometrin päässä linnasta. Loppumatkan pääset bussilla numero 15.

Katso tästä hintatiedot

Minne sieltä?

Jos et saanut vielä linnoista tarpeeksesi, kannattaa käydä Loiren laaksossa, joka sekin on Unescon maailmanperintökohde. Laaksossa on 120 toinen toistaan kauniimpaa linnaa, joista näyttävin lienee kuningas Frans I:n rakennuttama Chambordin linna. Pariisin kautta pääset Calais´hen ja alittamaan Englannin kanaalin Eurostar-junalla. Siitä voit jatkaa eteläisen Iso-Britannian ja Lontoon kautta vaikka Dubliniin tai Edinburghiin. Kanaalitunneli itsessäänkin on jo vaikuttava kokemus. Pariisista on myös lyhyt matka Brysseliin ja edelleen Amsterdamiin. Myös Geneve on lähellä jos haluat jatkaa vaikka Sveitsin kautta Italiaan tai Saksaan.

 

2. Plitvicka Jezeran kansallispuisto (Kroatia)

Noin 300 neliökilometrin alue henkeäsalpaavaa luonnon loistoa. Puiston tekee kuuluisaksi sen portaittaisesti muodostuneet järvet ja niitä yhdistävät lukuisat pienemmät ja suuremmat vesiputoukset. Vuonna 1949 perustettu kansallispuisto kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

Miten sinne pääsee?

Ota ensin juna Zagrebiin. Se on suurin kansallispuistoa lähellä oleva kaupunki. Jatka sieltä bussilla. Bussimatka kestää noin kolme tuntia. Jos olet Etelä-Kroatian rannikolla, voit ottaa bussin Zadarin kaupungista.

Katso tästä hintatiedot

Minne sieltä?

Kroatia on kaunis maa, joka kannattaa ottaa haltuun. Suurimmissa kaupungeissa Zagrebissa, Splitissä ja Dubrovnikissa on paljon nähtävyyksiä ja vilkasta yöelämää. Kroatia on myös sukeltajan paratiisi: Adrianmeren kirkas vesi kätkee sisäänsä vedenalaisia luolia, vanhoja hylkyjä ja värikkäitä koralleja. Parhaita paikkoja sukellukselle ovat mm. Visin ja Hvarin saaret.

Kun on aika jättää Kroatia taakseen, suuntaa Slovenian Ljubljanaan. Sen vanhankaupungin kahviloissa on hyvä miettiä kuinka matkaasi jatkat. Miltei Ljubljanan vieressä on Trieste, mistä on edelleen lyhyt matka Venetsiaan. Sieltä voit lasketella alas Riminille tai jatkaa muihin välimeren maihin Ranskaan ja Espanjaan.

 

3. Riomaggiore (Cinque Terre, Italia)

Kylä Pohjois-Italian rannikolla La Spezian maakunnassa. Yksi viidestä Cinque Terren alueen kylästä, jotka kohoavat suoraan meren rannasta pitkin jyrkkiä kallioseinämiä. Näin näille kylille on muodostunut niiden ominainen viehättävä ilmeensä. Cinque Terren kansallispuisto ja kylät kuuluvat Unescon maailmanperintökohteisiin.

Miten sinne pääsee?

Lähimmät kaupungit ovat Genova ja La Spezia. Molemmista on lähijunayhteys Cinque Terren alueelle. Milanosta on suora junayhteys Genovaan ja Roomasta ja Firenzestä pääset suoraan La Speziaan.

Katso tästä hintatiedot

Minne sieltä?

Italia on hyvä kohde Interrail One Country Passin haltijalle, sillä nähtävää tässä maassa riittää. Varsinkin jos taide, kulttuuri ja historiallinen arkkitehtuuri kiinnostavat. Pohjois-Italiassa ovat mm. Genova , Milano, Verona, Venetsia, Bologna, Parma ja Firenze. Pohjoisen kierrettyäsi, jatka kohti etelää Rooman, Napolin ja monien pienempien kaupunkien kautta aina Sisilian Palermoon asti.

Jos pienempi pala Italiaa riittää, jatka Genovasta Torinon kautta Lyoniin ja ota Ranska haltuun tai suuntaa Keski-Eurooppaan esimerkiksi Milanon ja Zürichin kautta.

 

4. Budapest (Unkari)

Unkarin pääkaupunki on historiallinen ja vaikuttavan kaunis kaupunki. Budan ja Pestin toisistaan erottava Tonava ja sen monet sillat tarjoavat mieleenpainuvan näyn. Sitä kannattaa ihailla esimerkiksi Budan linnalta käsin.

Miten sinne pääsee?

Pääset reilaamalla suoraan Budapestiin kaikista lähialueen suurista kaupungeista. Läntisestä Euroopasta suorin reitti kulkee Wienin ja Bratislavan kautta.

Katso tästä hintatiedot

Minne sieltä?

Budapest on miltei keskellä Eurooppaa, joten lyhyen matkan päässä on lukuisia ehdottomasti käymisen arvoisia kaupunkeja: Slovakiassa Bratislava, Itävallassa Wien, Tšekissä Brno ja Praha, Kroatiassa Zagreb ja Puolassa Krakova. Ehkä joku noista kaupungeista kannattaa jättää suosiolla seuraavaan Interrailiin.

 

5. Neuschwansteinin linna (Saksa)

Baijerin kuninkaan Ludvig II:n 1800-luvulla rakennuttama hulppea linna keskellä henkeäsalpaavaa vuoristomaisemaa. Linna on Disneyn Prinsessa Ruususen satulinnan esikuva.

Miten sinne pääsee?

Linna sijaitsee eteläisessä Saksassa Baijerin maakunnassa lähellä Hohenschwangaun kylää. Lähin suuri kaupunki on München. Ota Münchenistä ensin juna Füsseniin. Jatka sieltä bussilla (esim. numero 73 tai 78) ja jää pois pysäkillä Hohenschwangau.

Katso tästä hintatiedot

Minne sieltä?

Alppien mahtavat vuoristomaisemat tarjoavat hienoja vaellusmahdollisuuksia kaikissa alppimaissa. Retkeily sopii myös maastopyöräilijöille. Erillisissä kiipeilypuistoissa voit samalla testata omia vuorikiipeilytaitojasi.

Alppimaisemien jälkeen maistuu taas kaupunkilomailu. Lyhyen matkan päässä ovat Zürich, Basel ja muut Sveitsin hienot kaupungit. Voit valita suunnaksesi myös Itävallan ja Wienin kautta muut itäisen Euroopan nähtävyydet, tai jatkaa pohjoisen Italian kautta Etelä-Ranskaan.

 

6. Åndalsnes (Norja)

Romsdalenin vuonon äärelle kohonnut kaupunki Etelä-Norjassa. Kaupunkia ympäröivät monet vuoret, joista korkeimmat ovat hieman alle kahden kilometrin korkuisia. Åndalsnesin halki virtaa Raumajoki.

Miten sinne pääsee?

Pohjoismaissa välimatkat ovat pidempiä, mutta jos aiot hankkia koko kuukauden Interrail Global Passin, ehdit hyvin aloittaa tai päättää matkasi Skandinaviaan tarkemmin tutustuen. Astu ulkomaille Tornio-Haaparanta rajan yli (Suomessa saat reiliisi liittyvistä junamatkoista 50% alennuksen) ja ota bussi Luulajaan, josta jatkat Östersundin, Trondheimin ja Dombåsin kautta Åndalsnesiin.

Toinen vaihtoehto on ottaa lautta Turusta Tukholmaan (korttisi oikeuttaa alennukseen laivamatkasta) ja jatkaa sieltä Åren kautta Åndalsnesiin.

Katso tästä hintatiedot

Minne sieltä?

Ota juna Lillehammerin kautta Osloon ja jatka sieltä Göteborgiin ja edelleen Kööpenhaminaan. Kannattaa tutustua rauhassa Tanskan hienoon pääkaupunkiin, ennen kuin jatkat Manner-Euroopan puolelle Saksaan.

 

7. Costa Brava (Espanja)

Matkailijoiden suosiossa oleva kauniin luonnon ja kauniiden kylien sävyttämä alue Espanjan rannikolla lähellä Ranskan rajaa.

Miten sinne pääsee?

Barcelonasta on noin tunnin junamatka moniin Costa Bravan alueen kyliin. Alueelle pääsee myös Ranskan puolelta. Esimerkiksi Montpellieristä matkaa kertyy noin 300 kilometriä.

Katso tästä hintatiedot

Minne sieltä?

Ota Costa Brava osaksi Portugalin, Espanjan ja Etelä-Ranskan kierrosta. Varaa matkalle tarpeeksi aikaa, sillä sen varrelle osuu monta kaupunkia, johon kannattaa tutustua huolella. Jo pelkkä junamatka halki Portugalin ja Espanjan maaseutujen, Välimeren rannikon ja ohi Pyreneitten vuoriston on varmasti mahtava kokemus.

Reitin loppupään Toulouse, Bordeaux ja monet muut pienemmät Etelä-Ranskan paikkakunnat, antavat oman herkullisen lisäsäväyksensä kaikille hyvän viinin ystäville.

 

8. Brugge (Belgia)

Kaupunki Belgian Länsi-Flanderin maakunnassa. Bruggessa on vaikuttavan kaunis ja erittäin hyvin säilynyt keskiaikainen keskusta. Siksi se kuuluukin Unescon maailmanperintökohteisiin. Monet kanavat tuovat lisää kaunista ja omaleimaista ilmettä kaupungin keskustaan. Asukkaita Bruggessa on noin 120 000.

Miten sinne pääsee?

Länsi-Euroopan tiheän junaverkoston ansiosta reilaaminen Bruggeen onnistuu hyvin. Brysselistä lähtee Bruggeen kaksi junaa tunnissa ja matka kestää tunnin.

Katso tästä hintatiedot

Minne sieltä?

Belgiassa ja Hollannissa on lukuisia kiinnostavia kaupunkeja lyhyen välimatkan säteellä. Jatka Bruggesta Brysseliin ja edelleen Hollannin rajan yli Maastrichtiin, Rotterdamiin ja Amsterdamiin.

Maastrichtista olet nopeasti myös Saksan puolella Kölnissä. Sieltä voit jatkaa halki maan Berliiniin ja edelleen Itä-Eurooppaan. Yhtä hyvin voit tietysti koukata vaikka Ranskan kautta Sveitsiin ja Italiaan.

 

9. Barcelona (Espanja)

Espanjan toiseksi suurin kaupunki ja Katalonian pääkaupunki. Asukkaita Barcelonassa on noin 1,6 miljoonaa ja nähtävää riittää saman verran.

Miten sinne pääsee?

Yli kuudensadan kilometrin matka Madridista Barcelonaan taittuu huippunopealla junayhteydellä noin kolmessa tunnissa. Matka 350 kilometrin päässä sijaitsevasta Valenciasta kestää hieman kauemmin. Kaupunkiin voit reilata myös Ranskan puolelta Lyonista tai Montpellieristä.

Katso tästä hintatiedot

Minne sieltä?

Jos vain malttaa pysyä paikoillaan, saa Barcelonassa vierähtämään helposti viikonkin. Mikäli edelleen viihdyt Espanjassa, voit jatkaa pitkin kaunista rannikkoa itään aina Gibraltarin salmelle asti.

Barcelonasta ei ole kovinkaan pitkä matka Etelä-Ranskaan Montpellieriin, läpi Costa Bravan kauniin rannikon ja ohi Pyreneitten upeiden vuoristomaisemien. Jatka makusi mukaan joko maaseutuun tai etelän suurempiin kaupunkeihin tutustumalla. Kulje Montpellierin ja Marseillen kautta Cannesiin ja Nizzaan ja kohta huomaatkin olevasi jo Italian puolella Torinossa.

 

10. Oban (Iso-Britannia)

Kaupunki Skotlannin länsirannikolla. Linnojen rauniot, vuoret ja rannikko synnyttävät Obaniin ja sen lähiseuduille monia maalauksellisia maisemia.

Miten sinne pääsee?

Obaniin pääsee vaivatta junalla esimerkiksi Edinburghista tai Glasgowista.

Katso tästä hintatiedot

Minne sieltä?

Skotlannissa voi viipyä pidempäänkin. Edinburgh on viihtyisä ja kaunis kaupunki, jonne matkaat kätevästi Glasgown kautta, samalla kun Skotlannin jylhän karut ja kauniit maisemat vyöryvät ohitsesi. Jos olet viskin ystävä, niin perusteellinen Skotlannin kierros on pyhiinvaellusmatkasi. Ota juna ensin Invernessiin tai Aberdeeniin ja seuraa nenääsi.

Skotlannin jälkeen voit laskeutua alaspäin ja kiertää Englannin kaupunkeja esimerkiksi Manchesterin, Birminghamin ja Bristolin kautta Lontooseen. Toinen vaihtoehto on ottaa ensin lautta Dubliniin Walesin Holyheadista ja tehdä kunnon tutustumiskierros Irlantiin.

Lentämällä lähtöpisteeseen

Muistathan, että voit aloittaa matkasi myös lentämällä suoraan ensimmäiseen kohteeseesi ja jatkaa matkaa reilaamalla.

Katso reilausvinkkejä ennen matkalle lähtöä

Tutustu Interrail-kortteihin ja niiden hintoihin.