Ajankohtaista

VR Groupin toimet johtuen Venäjän hyök­käyk­sestä Ukrainaan  

VR Groupin toimitusjohtaja on lähettänyt Venäjän rautateiden pääjohtajalle kirjeen, jossa VR Group informoi yhteydenpidon loppumisesta yhtiöiden välillä, pois lukien rajan ylittävän liikenteen edellyttämä välttämätön kommunikaatio. VR Group on myös päättänyt toimenpiteistä tuen ilmaisemiseksi Ukrainalle ja ukrainalaisille Venäjän hyökkäyksen johdosta. Jatkossa Ukrainan passilla voi matkustaa Suomessa maksutta VR:n junissa.

Yhteydenpito päättyy RZD:n kanssa

1.3.2022 VR Groupin toimitusjohtaja Lauri Sipponen on informoinut Venäjän rautateiden, RZD:n, pääjohtaja Oleg Belozorovia VR Groupin päätöksestä pidättäytyä kaikesta muusta yhteydenpidosta kuin rajan ylittävän liikenteen edellyttämästä välttämättömästä kommunikaatiosta RZD:n kanssa. Päätös johtuu Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Tämä päätös on voimassa toistaiseksi.

VR huolehtii paluuliikenteestä Venäjältä

Matkustajaliikenne Allegro-junalla jatkuu viranomaisten pyynnöstä toistaiseksi, jotta VR Group voi huolehtia siitä, että suomalaiset pääsevät palaamaan kotiin. Myös ne venäläiset, jotka haluavat lähteä kotimaastaan, pääsevät näin matkustamaan pois Venäjältä.

Venäjän valtion voimassa olevan asetuksen mukaisesti Allegro-junassa voivat toistaiseksi matkustaa vain ko. valtioiden kansalaiset. Tämä perustuu pandemian aikaiseen käytäntöön, ja parhaillaan käydään neuvotteluita sen muuttamisesta koskemaan kaikkien EU- ja kolmansien maiden kansalaisia.

– VR Group haluaa osoittaa Ukrainalle ja ukrainalaisille vahvan tukensa tässä Venäjän hyökkäyksen aiheuttamassa järkyttävässä tilanteessa. Valtionyhtiönä haluamme huolehtia siitä, että kansalaisillamme on mahdollisuus palata kotiin Venäjältä, sekä tarjota lähes ainoan väylän ulos niille venäläisille, jotka ovat lähdössä kotimaastaan. Lisäksi haluaisimme jatkossa tarjota myös muille EU- ja kolmannen maiden kansalaisille reitin pois Venäjältä, toteaa toimitusjohtaja Lauri Sipponen.

Liikennöinti Venäjälle ja sieltä pois jatkuu, kunnes viranomaiset linjaavat toisin. Liikenteen jatkuminen on niin EU:n kuin Suomen hallituksen päätös. VR noudattaa valtionyhtiönä viranomaisten linjauksia.

Allegron liikennöinti on toistaiseksi keskeytetty 28.3. alkaen.

Ukrainan passilla maksutta VR:n junissa Suomessa

Suomessa asuu myös Ukrainan kansalaisia, ja VR haluaa mahdollistaa niin heidän kuin mahdollisten pakolaisten kohtaamisen tässä tilanteessa. Ukrainan kansalaiset voivat 2.3.2022 alkaen matkustaa kaikissa VR:n junissa maksutta näyttämällä passia junan konduktöörille.

Kellotorni valaistaan Ukrainan väreillä

VR Group valaisee Helsingin päärautatieaseman kellotornin Ukrainan lipun väreillä, ja aseman salkoon nostetaan myös Ukrainan lippu torstaista 3.3.2022 alkaen. Näillä toimenpiteillä yhtiö haluaa osoittaa tukensa Ukrainalle sodan keskellä.

Uutista on päivitetty 29.3. Allegron liikennöinnin päättymisen sekä matkustusoikeuden osalta.

Uutista on päivitetty 28.4. ja 31.5. matkustusoikeuden osalta.

Uutista on päivitetty 29.8. matkusoikeuden osalta.

Uutista päivitetty 28.10. matkustusoikeuden osalta. Ukrainan kansalaiset voivat matkustaa kaikissa VR:n kauko- ja lähiliikennejunissa maksutta näyttämällä passia junan konduktöörille. Menettely on voimassa toistaiseksi. HSL:n junissa ukrainalaisten vapaa matkustusoikeus päättyy 1.11.2022.

Lisää ajankohtaista

Ajankohtaista

Kesäaika alkaa su 31.3. – muutoksia aikatauluissa

Sunnuntaina 31.3. klo 03.00 siirretään kelloja normaaliajasta kesäaikaan klo 04.00. Kellojen siirto vaikuttaa muutamien junien kulkuun lauantain…

Lue juttu

Ajankohtaista

Ratatyöt vaikuttavat junaliikenteeseen keväällä ja kesällä – rantaradalla 5 viikon liikennekatko

Väylävirasto tekee kesällä ratatöitä useilla rataosilla. Suurimmat liikennevaikutukset tulevat rantaradalle: korvaamme kaikki Helsingin ja Kupitt…

Lue juttu

Ajankohtaista

Hyvinkään ja Järvenpään asemien palvelupisteet suljetaan elokuun lopussa

Asemien odotustilat palvelevat jatkossakin nykyisten aukioloaikojen mukaisesti. Lippuja voi jatkossa ostaa VR:n digitaalisten kanavien lisäksi mm…

Lue juttu