Venäläinen gastronomia ei ole pelkkää votkaa ja kaviaaria

Hans Välimäki, Chez Dominiquen keittiömestari

Hans Välimäki

Keittiömestari Hans Välimäki ihmettelee, miksei rikas ja monipuolinen venäläinen keittiö ole noussut suurten maailmankeittiöiden joukkoon. Välimäki pitää venäläistä keittiötä yhtenä maailman merkittävimmistä ja hänen mielestään pian olisi jo läpimurron paikka.

Opiskeluaikoinaan Helsingin venäläisravintoloissa työskennellyt Välimäki myöntää, että venäläinen ruoka tahtoo olla nykykäsitysten mukaan raskaanpuoleista ja että ruokalajeja voisi hieman keventää ja siten modernisoida perinnettä.

Valtavan monipuolinen keittiö

Venäläinen keittiö ulottuu Euroopasta aina Aasian puolelle. Välimäki muistuttaa, että koko länsimaisen ruokakulttuurin juuret tulevat Aasiasta. Lautastarjoilu ja gastronominen järjestys ovat lähtöisin Venäjältä samoin kuin monet nykyisin ranskalaisina tunnetut ruokalajitkin.

Välimäki huomauttaa, että ilman Venäjän olemassaoloa länsimainen ruokakulttuuri olisi kehittynyt hitaammin ja myöhemmin. Erityisesti hovit toimivat menneinä vuosisatoina kehityksen moottoreina ja monissa Euroopan hoveissa työskenteli kuuluisia venäläiskokkeja. Venäjän keittiösanastossa on runsaasti ranskalaisia lainasanoja, mikä johtuu keittiöiden vilkkaasta vuorovaikutuksesta menneinä aikoina.

Kotoisia raaka-aineita

Täkäläisen kaltainen raaka-ainepohja tekee venäläisestä keittiöstä suomalaiselle helposti lähestyttävän. Karjalan kautta suomalaiseen ruokakulttuuriin ovat kotiutuneet muun muassa erilaiset piirakat, sieni- ja kaaliruuat, mädit, blinit, haudutetut padat sekä rahkajälkiruuat. Välimäki vieroksuu pakasteprosessin läpikäyneitä raaka-aineita ja pyrkii laittamaan ruokaa ainoastaan tuoreista aineksista.

Välimäen valmistama venäläinen illallinen alkaa samppanjalla, jonka jälkeen siirrytään votkan kautta pelmeneihin ja kunnon blineihin. Henkilökohtaisia suosikkeja ovat pelmenit ja syrnikit eli rahkaletut.

Välimäen vinkit:

  • Tsar
  • Mamaliga
  • Davidov
  • L’Europe Restaurant

Välimäen vinkit perustuvat hänen keskusteluihinsa alan ihmisten kanssa. Hänen ensimmäinen Pietarin matkansa on vasta edesssä.